Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 456 návštevník(ov) a 1 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Fórum

organisti.sk :: Zobraziť tému - Čoskoro bude treba u nás nový organ
FAQ
FAQ
Hľadať
Hľadať
Zoznam užívateľov
Zoznam užívateľov
užívateľské skupiny
užívateľské skupiny
Nastavenie
Nastavenie
Prihlásenie
Prihlásenie
Súkromné správy
Súkromné správy
Obsah fóra organisti.sk » Novostavby píšťalových organov na Slovensku

odoslať novú tému   Odpovedať na tému
Čoskoro bude treba u nás nový organ Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
MarianFedor
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 15. 04. 2008
Príspevky: 426
Bydlisko: 48°46.16 22°5.1

PríspevokZaslal: 15 01, 2010, 23:37    Predmet: Odpovedať s citátom

ja som hral najcastejsie na pneumatickach a mozem povedat ked je dobbre spravena a vyregulovana traktura ide celkom pekne. Hral som u nas (uz to nemeska asi tym ze hram 2-3krat tyzdenne sa uz vyfukal z rurok prach, lebo na nastroji sa asi 10 rkov hralo iba parkrat rocne a rapadal prachom), vo farskom kostole v Ubrezi je tucekov Ip/8 a traktura ide velmi pekne (tam je to skor horsie intonacne), v Haniske p. KE perfektne, Humenne tiez, Presov Frantiskani tiez celkom dobre aj ked II. manual ma trosilinku oneskorenie oproti I a III (tie idu velmi slusne), tusim je to tym ze su najdlhsie rurky - je najdalej od hr. stola (to by Fero vedel povedat on na nom pravidelne hrava), v Sobranciacjh bol v lete generalkovany organ KH(tusim II/32) a podla slov organistky ide perfektne a tam je traktura dlha cez 15m, lebo skrina je v kostole a hr. stol na chore... . Pokial organ udrziavany to meskanie nie je tak velke, aby to vadilo pri hre a da sa na to rychlo zvyknut. Podla mna ked je pneumaticky organ kvalitny tak sa da dostat do velmi dobreho stavu, pripadne v najhorsom pripade ked niet openiaze na stavbu komplet noveho sa daju sucasti pouzit pre prestavbu na iny druk trakrury, napr. skrina , pistalovy fond, vzduchove hospodarstvo a pod...

Pneumatika mala viacero vyhod:
1)Elelektrina bola malo rozsirena pred cca 100rokmi, neexistovali tranzistory, cize el. traktura sa spravit nedala
2) Na stlacanie klavesu netreba vynalozit taku silu ako pri mechanike, na silu uderu nema vplyv velkost nastroja a ventilov (napr pri mechanike zasuvkovej niekde dost citit ze nizsie tony idu tazsie ako vyssie a lava ruka je viac namahana)
3)Jednoduchsie vytvaranie extenzii, spojok a hracie pomocky (kolektivy)
4) Jednoduchsia moznost rozsirenia, napr. pridania viacerich registrov, dalsieho manualu a pod...

to boli asi zakladne vyhody preco sa pneumatiky asi pred 100rokmi zacali robit...a robili sa prakticky dokedy neboli na svete tranzistory a integrace...

Tie nevyhody co spomynate a preco sa tie organy vyhadzuju a bohuzial nahradzaju digitalmi, keybordami a pod. su viacnenej sposobene prirodzenou unavou materialu (skoro vsetko je prirodneho povodu a podlieha rozkladu - koza, plst, rybacina, ale aj drevo) alebo neodbornymi zasahmi pripadne sa po case prejavuju nedostatky vzniknute uz pri zhotoveni nastroja.
_________________
Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
http://ubrez.fara.sk/
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
FrantisekBujko
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 12. 01. 2009
Príspevky: 223
Bydlisko: Nižný Hrabovec

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 9:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten zoznam organov sa nachádza kde ? (okrem zoznamu na tejto stránke )
Neviem či je to možné, ale rád by som zistil ako ten organ vyzeral pred prestavbou, ktorou sa zničilo historické dielo.Určite existuje nejaký archív.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Fero
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 19. 10. 2006
Príspevky: 1110
Bydlisko: Prešov

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 12:26    Predmet: Odpovedať s citátom

Majo, elektrická traktúra bola známa dokonca skôr, než sa začali stavať komerčné rozvody el. energie. Čo sa týka polovodičovej techniky, tak organárstvo výrazne zaspalo, donedávna sa stavali takmer výlučne kontaktné systémy, kde nebolo nič iné, len sústava kontaktov a kopa relé. Každá spojka mala vlastnú sadu kontaktov.

Čo sa týka pneumatik, tak je to vecou zvyku. Tu sa mi veľmi páčili výroky napr. J. Foltýna - študenta CK v Opave: Pneumatika jednoducho patrí do našej brandže a Lívie Žížanovej - Študentky Sibeliovej akadémie v Helsinkách: Ja prijímam každú výzvu. Obaja napokon skonštatovali, že nie je to až také hrozné. Je však pravda aj to, že plánujeme prestavbu na elektropneumatiku, ale to až budú vo vedení kláštora takí kňazi, ktorí budú mať pochopenie aj pre potreby organistov. Doteraz sme však mali pocit, akoby sa nám snažili čo najviac znepríjemniť život. Ale nakoniec - dúfam, že je to len môj subjektívny pocit a tam hore sa budeme mať všetci za čo hanbiť.
_________________
František Marcin
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
Fero
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 19. 10. 2006
Príspevky: 1110
Bydlisko: Prešov

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 12:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Fero3 napísal:
Ten zoznam organov sa nachádza kde ? (okrem zoznamu na tejto stránke )
Neviem či je to možné, ale rád by som zistil ako ten organ vyzeral pred prestavbou, ktorou sa zničilo historické dielo.Určite existuje nejaký archív.


Skús sa obrátiť na niekoho, kto má opusový KATALÓG (nie len zoznam) firmy Rieger. Pravdepodobná dispozícia Vásho organu:

Principál 8
Salicionál 8
Bourdon 8
Oktáva 4
(Flauta 4)
(Subbas 16)
Pedálcopula
Octávkopula
_________________
František Marcin
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
petoSova
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 24. 08. 2006
Príspevky: 241
Bydlisko: Trenčín-Juh

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 12:36    Predmet: Odpovedať s citátom

josko napísal:
petoSova napísal:
My sme našu situáciu ešte nevyriešili, hráme na Hammonde bez aparatúry tiež takmer stále na plnú hlasitosť aby ho bolo vôbec počuť a čakáme ako sa rozhodne náš p. farár... Penaize nie sú a ľudia si tiež zvykli na to, že organ je tichý. Cez sviatky a slávnosti sa snažíme použiť takmer všetky použiteľné registre aby mal trochu slávnostnejší zvuk... My ako organisti to iným spôsobom ovplyvniť nevieme. Všetci vedia, že treba čosi nové, ale bez peňazí to nejde.

Ale synťák by som asi nezačal používať, aspoň ten čo máme my je tiež nič moc lebo je to také už dnes staré CASIO a nemá žiaden pekný organový zvuk. Je to syntetizátor - dajú sa tam navoliť a vytvoriť rôzne zvuky ale organových tam je veľmi málo.

Takže riešenie situácie je aspoň u nás také, že sa treba uskromniť a sem tam sa s p. farárom o tom porozprávať. Mi mu vravíme, že už to je viac než zlé. On o tom v podstate aj vie ale hovorí, že teraz s tým nemôže nič robiť... Tak hráme na tom čo máme a čakáme...



Hovoríte že čakáte....hmmmm....viete že to, čo tu spomínate je presne ten problém aký aj my máme? My už čakáme 17 rokov a digitál nám pomaly ale iste odchádza...ja som sa aj snažil hovoriť s p. farárom a povedal, že teraz je už neskoro na píšťalový organ, lebo ľudia si už zvykli na digitál...strašne potichu....skúšali sme aj napojenie na zosilňovač, ale výsledok bol ešte horší..Sad tak aj my len ďalej trpíme, znášame a tiež čakáme...čo z toho bude. A u Vás je aký problém? Všimol som si, že hovoríte tiež o elektronike.....Smile


No u nás je taký problém, že sme relatívne nový kostol, fungujeme od 1998 a od 1.7.2005 bol ustanovený za farský kostol. Čiže ako sa postavil kostol kúpili do kostola organ z Čiech z bazáru značky Hammond. Ten organ mal už vtedy cca okolo 18 rokov a slúži u nás (dosluhuje) až do teraz. Bolo to ako dočasné riešenie pretože po stavbe kostola sme ostali s niekoľko miliónovým dlhom, ktorý bolo treba splatiť. Vtedajší kňaz - duchovný správca to nedokázal a dlh sa splatil až 2 roky na to čo sme sa stali farnosťou pôsobením nového kňaza.

Projekt kostola však ešte nebol kompletne dokončený, pretože chýbala k nemu prístavba a fara. Tá sa začala stavať po splatení dlhu takže o kúpe organu ešte nemohlo byť ani reči. No a teraz už stojí fara aj prístavba a máme na krku ďalší dlh a to ešte po 11 rokoch existencie kostola nie je dokončená fasáda na kostole, keďže ten kostol je veľký a fasáda sa dá pravdepodobne vyhotoviť znova až po splatení terajšieho dlhu... Čiže peniaze na organ sa zas nenájdu...

P. farár chce veľmi dať postaviť píšťaľový organ (čo sme radi a dúfamže tu bude do tedy kým ho nepostaví), ale najskôr treba vylepšiť akustiku kostola, pretože kostol je vysoká betónová stavba, kde sa na akustiku pri výstavbe nekládol žiaden dôraz.... Treba vnútorné obklady z mäkších materiálov, znížiť strop podľa pôvodného projektu atď.....

Takže situácia je zlá a či sa dožijeme nového organu to neviem. Ak sa pokazí tento čo máme bude sa musieť kúpiť digitálny. No a ak sa stane, že budeme mať nový digitál a terajší kňaz odíde a náhodou po ňom príde taký čo nebude chcieť píšťaľový tak všetci organisti čo sme tu budeme len snívať o píšťalovom organe...

Je to smutné... Škoda, že je to tak, ale peniaze sú veľmi dôležité na to aby sme si mohli dovoliť to čo chceme. A to u nás sú ľudia celkom ochotný, veď na zbierky dajú dosť peňazí na to, že sme sídlisko, ale zbierky nás nespasia, pomôžu, ale nedostačujú na všetko.
_________________
Peter Sova, organista vo farskom kostole sv. Rodiny - Trenčín - Juh; http://www.ksrtn.sk/index.php
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
josko
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 13. 01. 2010
Príspevky: 6
Bydlisko: Bijacovce 111

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 14:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Presne ako hovoríte...zbierky pomôžu, ale nespasia. Táto veta vystihuje všetko. Tak ja Vám budem držať palce k novému organu. Viete...u nás v kostole tiež došlo k viacerím prestavbám.....Náš už spomínaný spálený organ,( ktorého všetky kovové píšťaly máme doma ) keď sa dal spáliť, došlo k nápadu, žeby sa mohol chór predĺžiť smerom k oltáru. Lenže chyba sa odhalila až teraz.....Chór sa predĺžil viac ako 2 metre.....a tá spomínaná chyba? No teraz sa nám chór rozpadáva.....vlastne sa odlepuje od zadnej steny a vidieť to aj voľným okom...keď nám prezváňajú na pozdvihovanie, tak počuť po celom chóre vybrácie zvonov .....No a po celom kostole máme popraskané steny.....takže z nového organu asi nič nebude....Sad
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
petoSova
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 24. 08. 2006
Príspevky: 241
Bydlisko: Trenčín-Juh

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 15:18    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja vám tiež držím palce aby sa to mohlo u vás pohnúť správnym smerom. Vidno, že je veľa kostolov, alebo farností, kde sa ľudia stretajú s mnohými absurdnosťami, ktoré sa potom veľmi ťažko riešia.
_________________
Peter Sova, organista vo farskom kostole sv. Rodiny - Trenčín - Juh; http://www.ksrtn.sk/index.php
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
FrantisekBujko
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 12. 01. 2009
Príspevky: 223
Bydlisko: Nižný Hrabovec

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 22:10    Predmet: Odpovedať s citátom

josko napísal:
Presne ako hovoríte...zbierky pomôžu, ale nespasia. Táto veta vystihuje všetko. Tak ja Vám budem držať palce k novému organu. Viete...u nás v kostole tiež došlo k viacerím prestavbám.....Náš už spomínaný spálený organ,( ktorého všetky kovové píšťaly máme doma ) keď sa dal spáliť, došlo k nápadu, žeby sa mohol chór predĺžiť smerom k oltáru. Lenže chyba sa odhalila až teraz.....Chór sa predĺžil viac ako 2 metre.....a tá spomínaná chyba? No teraz sa nám chór rozpadáva.....vlastne sa odlepuje od zadnej steny a vidieť to aj voľným okom...keď nám prezváňajú na pozdvihovanie, tak počuť po celom chóre vybrácie zvonov .....No a po celom kostole máme popraskané steny.....takže z nového organu asi nič nebude....Sad


A kde bol statik?Asi na neho neboli peniaze.Zaujímavé je, že na mnoho nepodstatných vecí sa peniaze nájdu.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
josko
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 13. 01. 2010
Príspevky: 6
Bydlisko: Bijacovce 111

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 23:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Fero3 napísal:
josko napísal:
Presne ako hovoríte...zbierky pomôžu, ale nespasia. Táto veta vystihuje všetko. Tak ja Vám budem držať palce k novému organu. Viete...u nás v kostole tiež došlo k viacerím prestavbám.....Náš už spomínaný spálený organ,( ktorého všetky kovové píšťaly máme doma ) keď sa dal spáliť, došlo k nápadu, žeby sa mohol chór predĺžiť smerom k oltáru. Lenže chyba sa odhalila až teraz.....Chór sa predĺžil viac ako 2 metre.....a tá spomínaná chyba? No teraz sa nám chór rozpadáva.....vlastne sa odlepuje od zadnej steny a vidieť to aj voľným okom...keď nám prezváňajú na pozdvihovanie, tak počuť po celom chóre vybrácie zvonov .....No a po celom kostole máme popraskané steny.....takže z nového organu asi nič nebude....Sad


A kde bol statik?Asi na neho neboli peniaze.Zaujímavé je, že na mnoho nepodstatných vecí sa peniaze nájdu.


Veď to....že tam statik nebol...nebol tam ani pamiatkovy urad a to je na tom najhorsie...Sad
A presne je to tak, ako hovorite, že na veľa blbosti sa peniaze nájdu....Sad
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Fero
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 19. 10. 2006
Príspevky: 1110
Bydlisko: Prešov

PríspevokZaslal: 16 01, 2010, 23:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Raz sa bol istý statik pozrieť na náš organ v Prešove u františkánov. Keď videl, ako je spravená konštrukcia, povedal, že je to odvaha. Celú ťarchu trojmanuálového nástroja držia dve skoby v stene a dva stĺpy. Zrejme sa tiež pri stavbe veľmi nezaujímali o bezpečnosť.
_________________
František Marcin
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
MarianFedor
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 15. 04. 2008
Príspevky: 426
Bydlisko: 48°46.16 22°5.1

PríspevokZaslal: 17 01, 2010, 12:57    Predmet: Odpovedať s citátom

V nedalekej dedine pri rekonstrukcii zburali ten chor co dobudiovali pred organom(organ zabral takmer cely malicky chor), lebo tiez sa odtahoval a statik povedal ze musi ist prec. Novy je planovany tak ze nebude zakotveny k obvodovym murom ale bude stat na samostatnych nosnych stlpoch.
_________________
Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
http://ubrez.fara.sk/
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
TTV
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 08. 09. 2007
Príspevky: 80
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 18 01, 2010, 14:13    Predmet: Re: Čoskoro bude treba u nás nový organ Odpovedať s citátom

petoSova napísal:
Zdravim, vidím, že v tejto téme nie je žaiden príspevok tak sa pokúsim o jeden. Som s Trenčína s farnosti Juh a máme kostol od r. 1998 a veľmi som nespokojný s organom (Harmoniom Hammond), ktorý máme a aj by ma zaujímalo viac informácií o budovaní nových píšťalových organov. Do nášho kostola bol naprojektovaný, ale do teraz ho nemáme. Náš pán farár by teiž radšej píšťalový, lenže sú dosť drahé. Len by ma zaujímali napr. firmy, ktoré sa tým zaoberajú a čo ponúkajú. Aké možnosti majú a akým štýlom funguje návrh, vyrobenie a uloženie nového organa do nových priestoroou. Tak isto je však treba posudok či by sa hodil hlavne po akustickej stránke. Totiž v našom kostole je strašná ozvena pretože tí čo ho navrhli asi nad akustikou vôbec neuvažovali. Kostol je skôr obrovská hala s tvrdých materiálov, ktoré vynikajúco odrážajú zvuk a výška kostola to len umocňuje, lebo je fakt dosť vysoký. Podmienky sú u nás na kvalitnú hudbu zlé. Zaujímalo by ma aspoň či je vhodné do priestorov s veľkým echo píšťalový organ, ktorý je dosť hlučný na taký priestor. Bojím sa, že sa z hudby stane len jeden veľký rámus a to by vôbec nebolo dobré.

Harmonium, ktoré máme, má nejaké tie roky za sebou, pretože bol iba prechodnou alternatívou (je to ešte jeden so sarších síce pokročilejších typov kondezátorových nástrojov, ale nič moc) a iste viete, že v dnešnej dobe kondenzátorový prístroj neobstojí. A čo chvíla bude treba naozaj niečo nové lebo postupne sa kazí a niektoré registre už nefungujú, zrovna tie najkrajšie, lebo sa najčastejšie používali.

A tiež mám malú pripomienku, možno nepatrí sem, viem že je to stránka výhradne píšťalových organov, ale prijal by som aj nejake typy ako najlepšie využiť aj elektronické nástroje v liturgii. Podľa mňa však nie sú ani zďaleka tak dobré ako akustické nástroje, čo mi dáte určite všetci za pravdu. Ale predsa len v niektorých kostoloch sa používajú aj elektronické. Wink Veľká vďaka


Zamontujem sa aj ja do tejto diskusie, ale vopred upozorňujem že som z nej čítal tak asi 10% preto ak chcete ma zhodiť a nadávať tak si radšej kusnite do jazyka, vďaka.

Peťo dám ti len také moje amatérske zhrnutie a tak to aj ber.

Na stavbu nového organu sa väčšinou oslovujú nejaký výrobcovia, ktorím musíš samozrejme povedať základné parametre čo chceš a väčšinou je dobré povedať aj koľko máš k dispozícií, samozrejme obhliadka miesta je nevyhnutná pred ponukou ale ak si kontaktoval Martina tak ti už povedal k tomu viac.

Ceny neviem čo by si chel či hocijaký organ alebo organ.

Nechem uraziť Gabriela Biesa, ale sám sa nedávńo v reláci na Lumene označil za amatéra a smouka ak som to nepoplietol tak pri všetkej úcte posudzovať jeho prácu sa bude dať keď viacero jeho nástrojov bude mať 20-25 rokov a keď budeme vedieť či jeho robota a materíaly sú kvalitné, ale ak cheš Hociaký organ tak jeho cena bude najmenšia.

Ak cheš organ taktreba rátať orientačne na 1 register min. cca.:

11 000,- EUR pri lacnejších "kapitalistických" organárov
16 000- 17 000,- EUR pri už tých známejších

jeden príklad z nedáveho výberového konania pre tvoju orientáciu moja teta bola vo výberovej komisií tak mám viaceré info, ale sorry neuvediem kde tý čo tam chodia to vedia už to farár vyhlásil a mená kto sa tam zúčastnil tiež nepoviem, ale ceny a počty registrov na orientáciu

1. veľmi známa firma (22/II+1) 320 000,- EUR
2. veľmi známa firma (17/II+3) 320 000,- EUR.
3. znamejšia firma (25/II) 319 800,- EUR

samo Mechanika + setzer

a ešte min rok nový, ale menej známa firma a mechanika bez setzera(II/17+3) podľa SME 178 000,- EUR


Ceny sú tuším bez DPH

z elektrických (čo podľa mňa nepatrí do Kostola), ale len môj názor :

najhoršie :
GEM
Viscount (ak som to nepoplietol tak v Dóme na tom Martin musí hrať)

a zatiaľ najlepšie
Johannus


Ešte k pneumatike, no keď je dobre urobená budiž, hoc aj Bies v reláci na Lumene to označil neviem či ho presne citujem, ale na "slepú uličku"
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MarianFedor
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 15. 04. 2008
Príspevky: 426
Bydlisko: 48°46.16 22°5.1

PríspevokZaslal: 18 01, 2010, 14:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Je niekde zaznam tej relacie , rad by som si ju vypocul.
_________________
Elektrikár čo fušuje organistom do remesla vo Fekišovciach (okr. Sobrance), a Zavadke (okr. Michalovce)
http://ubrez.fara.sk/
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
TTV
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 08. 09. 2007
Príspevky: 80
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 18 01, 2010, 14:54    Predmet: Odpovedať s citátom

djmayo napísal:
Je niekde zaznam tej relacie , rad by som si ju vypocul.


http://www.lumen.sk/live-detail.php?id=24

Karmel

Nedeľa 03.01.2010 21:00
Jaroslav Fabian; téma: Vývoj, história a stavba organov na Slovensku, Žalmy na rozhraní tisícročí - zbierka Mons. Jozefa Tótha
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
petoSova
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 24. 08. 2006
Príspevky: 241
Bydlisko: Trenčín-Juh

PríspevokZaslal: 18 01, 2010, 15:20    Predmet: Odpovedať s citátom

No Johannus bol aj u nás, ja som vtedy nebol v kostole lebo som bol v Ba, ale mám od nich prezentáciu a nášmu p.farárovi sa to vôbec nepáčilo... Hovorí, že sú strašne drahí a kvalita zvuku sa podľa neho nepribližuje píšťalovému organu (povedal, že za digitálny organ, ktorého výrobná cena je relatívne nízka nedá takú vysokú sumu ako si žiadajú predajcovia). Mne sa zvuk tých organov relatívne páčil, ale je pochopiteľné, že všetci organsiti v kostole podporujeme myšlienku postaviť píšťaľový organ a náš p. farár by tiež nechcel len tak hocijaký. Potrpí si na kvalitných veciach, (za tých niekoľko rokov čo je tu je to naozaj vidno) a v tomto smere sa nedá na neho povedať krivé slovo. Dúfam, že sa podarí novostavba píšťalového, ale ešte to trochu potrvá a usúdili sme, že tiež je momentálne zbytočné volať odborníkov, pretože peniaze nemáme. Horšia situácia nastane vtedy ak sa nám definitívne pokazí to čo teraz máme a bude treba znova zvoliť núdzové riešenie, ktoré bohužial bude tiež niečo stáť.
_________________
Peter Sova, organista vo farskom kostole sv. Rodiny - Trenčín - Juh; http://www.ksrtn.sk/index.php
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra organisti.sk » Novostavby píšťalových organov na Slovensku Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Prejdi na:  
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional -- Ported for PHP-Nuke by nukemods.com
organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.21 sekúnd