Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 411 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Fórum

organisti.sk :: Zobraziť tému - Gaboltov, 17. 7. 2010
FAQ
FAQ
Hľadať
Hľadať
Zoznam užívateľov
Zoznam užívateľov
užívateľské skupiny
užívateľské skupiny
Nastavenie
Nastavenie
Prihlásenie
Prihlásenie
Súkromné správy
Súkromné správy
Obsah fóra organisti.sk » Mediálne prenosy

odoslať novú tému   Odpovedať na tému
Gaboltov, 17. 7. 2010 Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalší
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Stella
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 05. 08. 2010
Príspevky: 50
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 16 08, 2010, 18:50    Predmet: Re: Povznesenie k bohu Odpovedať s citátom

roman1 napísal:
Prepáčte, viacerí ste už odbočili mimo tému.

Iste. Treba rátať s tým, že témy žijú svojím vlastným životom. Neprestaneme teraz diskutovať o dôležitých veciach len preto, že sa diskusia posunula do roviny všeobecnejšej, ako napovedá jej názov.


roman1 napísal:
Hudobná stránka vieda hilsong je pre mňa úplne v poriadku. A či sú tí ľudia nadrogovaní, alebo v extáze ma vôbec nevzrušuje. Je to ich súkromná vec.

Je to ich súkromná vec, pokiaľ to neťahajú na liturgiu. V tom momente to prestáva byť ich súkromnou vecou a stáva sa to vecou celej Cirkvi. Každá liturgia je totiž vždy záležitosťou celej Cirkvi, to je dúfam jasné.


roman1 napísal:
Každý človek dostal od Boha slobodnú vôlu. Ako s ňou naloží, je jeho zodpovednosť. Ale pozor ! Nie pred nami ! Samozrejme pred Bohom ! Neprisvojujme si právo súdiť iných !

Kto tu koho súdi?
_________________
neorganistka

"Katolícka Cirkev je nevestou zdravého rozumu." (G.K. Chesterton)
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Stella
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 05. 08. 2010
Príspevky: 50
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 16 08, 2010, 18:55    Predmet: Odpovedať s citátom

asobek napísal:
Rytmus si vždy žiadá nové a nové modné formy. Dnes už trebárs zaveďme do chrámov techno, aby sme boli IN.

Veľmi presné. Trend je jasný a nevidí ho iba ten, kto nechce: začalo sa len s gitarami, potom sa pridali tamburíny a rôzne "šušťátka", potom elektrické a basové gitary, potom bongá a podobné bubny, a dnes už na sv. omši pomaly nikoho neprekvapí ani kompletná zostava bicích.
_________________
neorganistka

"Katolícka Cirkev je nevestou zdravého rozumu." (G.K. Chesterton)
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MartinBako
administrátor portálu
administrátor portálu


Zaregistrovaný od: 23. 08. 2006
Príspevky: 216
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 16 08, 2010, 21:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslím si že Stella udrela klinec po hlavičke, keď napísala:
"Už deťom sa od malička servírujú banálnosti, úplne zbytočne, deti sú schopné pri správnom vedení vnímať posvätno (možno lepšie ako dospelí). Ale namiesto toho, aby sa energia investovala do toho správneho vedenia, investuje sa do pochybne vyzerajúcich "detských omší". Potom sa čudujeme, že keď sa z nich stanú mládežníci, nevedia "normálnej omši" prísť na chuť. Ale to tiež neriešime. Pošleme ich na "mládežku" a čakáme, že hádam o niekoľko generácii bude odhalená krása organu a gregoriánu aj mládežníkmi. Pri takomto prístupe to ale bude trvať večné veky a nie niekoľko generácií.

A ja jednoducho neverím, že keby v tých UPCčkach a oratkách vysvetľovali ČO je svätá omša a AKO má vyzerať, že by zrazu začali strácať davy mladých. Veď ak ich tak láka gitarová hudba, majú možnosť venovať sa jej hocikedy a hocikde mimo liturgie. A ak by prestali kvôli hudbe chodiť do kostola, tak asi veľmi nepochopili podstatu liturgie. Potom je už len otázka - bola im vysvetlená správne?
"

Obávam sa, že celý problém je v hudobno - estetickej nezrelosti národa ako takého. Namiesto aby sme si doniesli kus kostola na salaš, robíme salaš z kostola. Prečo ale takúto aktivitu obhajuje človek, ktorý si pod meno napíše krásny a k UMENIU zaväzujúci titul organista, to nie som akosi schopný pochopiť.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
LL
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 24. 11. 2008
Príspevky: 26

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 0:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja som zacala hrat u nas v dedine na organe, ked som mala 14 rokov....nemal zrazu kto hrat a tak k nam prisiel pan farar s kancionalom z roku 1937, ze sa mam zacat ucit. Mojim vtedajsim hudobnym vzdelanim boli 4 roky ZUSky + rada od byvalej organistky - ze ked hram, tak mam "viazat" ...doslovne. To bolo vsetko. Nikto mi nikdy nic nepovedal o liturgii, o veciach, o ktorych sa tu bavite som nemala potuchy. Jedinym "svetlom/osvietenim" bolo niekolko stretnuti organistov, ktore sa usporaduvali v nasej banskobystrickej dieceze, kde mi prvykrat boli vysvetlene jednotlive casti omse, co znamenaju - teda, o com je vlastne omsa + vela dalsich novych poznatkov. Za par dni to bude 9 rokov, co hram na omsiach. Okrem toho som sa dostala pocas studia na VS aj do UPC a vramci neho aj do funkcie veducej hudobnickeho timu - ja, organistka, ktora som velakrat nesuhlasila a nesuhlasim s mnohymi vecami tykajucimi sa priebehu liturgie v upc, zakazujuca hranie "Shrekovskej aleluje" atd. ... A preco to pisem? Kvoli svojej skusenosti, ze tu doslovne neplati zname "neznalost neospravedlnuje".
1. Co by sa zmenilo, keby od zajtra zacali platit vsetky upravy smernic, nariadeni a co ja viem coho este, co sa tu spomina?...NIC..
..pretoze ti, ktori ich poznaju a chapu sa snazia o ich dodrziavanie a ti zvysni by sa o tom ani nedozvedeli...resp., vedeli by , ze nieco take existuje a co..... ked miestny knaz vie este menej ako organista

Pri vedeni hudobnikov v UPC som skusila vyuzit svoje kladne skusenosti zo stretnuti z BB a tak sme asi 15 (denni hudobnicki temaleadri + dalsi aktivnejsi hudobnici) stravili vikend, pocas ktoreho sme sa dozvedeli zaklady o liturgickej hudbe, bola nam vysvetlena omsa, aj Musicam sacram, na zaklade coho sme urobili v mnohych veciach ohladom priebehu liturgie v UPC niekolko "prevratnych" zmien.... Dalsi akademicky rok sme takyto vikend usporiadali asi pre 40 hudobnikov UPC... vsetci ti ludia poculi tieto veci PRVYKRAT - a ja sama s udivom sledujem, ako "malo" stacilo k tomu, aby nase omse teraz vyzerali tak, ako vyzeraju..bohuvdaka stale k lepsiemu.... a nepocua som ani jedno zafrflanie, ze co to ma znamanat, alebo zeby sa nieco niekomu nepacilo

.....a celym tymto prispevkom chcem povedat len jedno:
odkial maju ludia (stari, mladi) vediet, co znamenaju jednotlive casti omse, preco sa spieva prave toto a prave teraz....KED IM TO NIKTO NIKDY NEPOVEDAL... a
KTO IM TO MA/MAL POVEDAT???
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 9:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Pre Stellu: Písmo a Eucharistia sú rovnako dôležité (rovnocenné), preto nie je nič prednejšie, vzácnejšie ani dôležitejšie. Rozmýšľate relatívne dobre, len ste zabudli, že nebyť Písma, o Eucharistii by sme ani nevedeli. Eucharistia je Božie Telo a Krv a Písmo je jeho Slovo.

Ďalej, celkom som nepochopil to, ako vnímate spasiteľnosť jedine v RKC a dúfam, že sa zhodneme na tom, že spasený môže byť aj protestant či letničkár.

Pokiaľ ide o rozpačitosť vyjadrení biskupských úradov, tu s vami úplne súhlasím, takže je ťažké vyvodiť nejaké presné a jednoznačné závery. Tu chcem nadviazať aj na to, že, žiaľ, niektorí kňazi toho vedia o liturgickej hudbe naozaj menej ako organisti. A tiež súhlasím s Martinom Bakom, že problém je aj v hudobno-estetickej nezrelosti ľudu.

Žiaľ, nezhodneme sa v tom, že uvedená skladba od Hillsong je presladená a ani v tom, že je to hudba evokujúca prostedie alebo kultúru salaša. Nepovažujem ďalej za zmysluplné diskutovať o chválach, povznášaní k Bohu a podobných veciach s ľuďmi, ktorí to nezažili a nie sú pre to ani otvorení. Teda, nie žeby som nechcel diskutovať, len sa mi to zdá zbytočné. Miesto toho odporúčam týmto kolegom zájsť niekedy na chvály.

Pre Martina: povedzme, že sme zaviazaní k umeniu (hoci sme nič nesľubovali ani nepodpisovali), no umenie sa dá produkovať aj na gitarách a nie som chopný pochopiť, že to niektorí nedokážu pochopiť. A ostáva už len dúfať, že umenie je až na druhom mieste - hneď po povznášaní k Bohu.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 9:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Súhlasím s LL, že osveta organistov (a iných hudobníkov v liturgii) je mizerná. Aj keď sa občas konajú školenia organistov/kantorov, zúčastnia sa len tí, ktorým sa chce obetovať polovicu soboty. Iní radšej oddychujú alebo majú iné povinnosti. No dokonca aj organisti, ktorí na školeniach boli ďalej pokračujú v pilnom šusterbasovaní, nerytmickom hraní, ryčaním do mikrofónu, používaní nevhodných spevov. Dokonca sami kňazi na otázky organistov odpovedajú s mávnutím rukou: "Ále, to čo vás tam učili, to je teória, to neberte tak vážne."

Ďalej by osvetu potrebovali niektorí kňazi, ktorí možno o Musicam Sacram a ďalších veciach ani nevedia (zabudli, nedávali pozor na prednáškach, a pod., to je fuk).

A nakoniec potrebujú osvetu aj bežní veriaci, od detí, cez mladých a strednú generáciu až po starých. Treba vykoreniť nevhodné zvyky a tradície, a to nemôže mladý zapálený organista - nemá na to moc. Musí to spraviť autorita - kňazi. A jednotne, naraz vo všetkých farnostiach. Lenže, aby to knňazi spravili, aj oni potrebuju pokyn zhora - od biskupov, ktorí by sa tiež museli zjednotiť.

Nuž, kto vie, či a kedy to príde spontánne. Mohli by sme sa ale snažiť o tlaky "zdola". Len nám chýba zápal, odvaha a vytrvalosť. Miesto toho si každý hrá ako chce a čo chce a ostatných odpisuje, či zosmiešňuje.

My organisti veru nie sme veľmi súdržná skupina, nie sme k sebe láskaví.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
AlbertSobek
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 08. 02. 2009
Príspevky: 237
Bydlisko: Hertník

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 10:00    Predmet: Odpovedať s citátom

joozi napísal:
Pre Stellu:
...Ďalej, celkom som nepochopil to, ako vnímate spasiteľnosť jedine v RKC a dúfam, že sa zhodneme na tom, že spasený môže byť aj protestant či letničkár....


K tomu uvediem citáty z KKC:

Katechizmus Katolíckej Cirkvi:

„MIMO CIRKVI NIET SPÁSY“

846 Ako treba chápať toto tvrdenie, ktoré často opakovali cirkevní Otcovia? Ak je formulované kladne, znamená, že všetka spása pochádza od Krista Hlavy prostredníctvom Cirkvi, ktorá je jeho telom:
Koncil „na základe Svätého písma a Tradície učí, že táto putujúca Cirkev je nevyhnutne potrebná na spásu. Lebo len Kristus, ktorý sa nám stáva prítomným vo svojom tele, ktorým je Cirkev, je prostredníkom a cestou k spáse. Keď však výslovne zdôraznil nevyhnutnú potrebu viery a krstu, tým súčasne potvrdil nevyhnutnú potrebu Cirkvi,(161, 1257) do ktorej ľudia vstupujú krstom akoby cez bránu. Preto by sa nemohli spasiť tí ľudia, ktorí by vedeli, že Katolícku cirkev založil Boh skrze Ježiša Krista ako nevyhnutne potrebnú, a predsa by nechceli do nej vstúpiť alebo v nej vytrvať.“

847 Toto tvrdenie sa nevzťahuje na tých, ktorí bez vlastnej viny nepoznajú Krista a jeho Cirkev:
„Lebo tí, čo bez vlastnej viny nepoznajú Kristovo evanjelium a jeho Cirkev, ale s úprimným srdcom hľadajú Boha a pod vplyvom milosti sa snažia skutkami plniť jeho vôľu, poznanú hlasom svedomia, môžu dosiahnuť večnú spásu.“

848 „Hoci Boh môže cestami,(1260) ktoré on pozná, priviesť ľudí, ktorí bez vlastnej viny nepoznajú evanjelium, k viere, bez ktorej je nemožné páčiť sa mu, Cirkev má povinnosť a zároveň sväté právo evanjelizovať“ všetkých ľudí.
.....................................................

Albert
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
AlbertSobek
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 08. 02. 2009
Príspevky: 237
Bydlisko: Hertník

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 10:05    Predmet: Odpovedať s citátom

joozi napísal:
...Ďalej by osvetu potrebovali niektorí kňazi, ktorí možno o Musicam Sacram a ďalších veciach ani nevedia...
A nakoniec potrebujú osvetu aj bežní veriaci, od detí, cez mladých a strednú generáciu až po starých. Treba vykoreniť nevhodné zvyky a tradície, a to nemôže mladý zapálený organista - nemá na to moc. Musí to spraviť autorita - kňazi. A jednotne, naraz vo všetkých farnostiach. Lenže, aby to knňazi spravili, aj oni potrebuju pokyn zhora - od biskupov, ktorí by sa tiež museli zjednotiť...


Kolega joozi, to si napísal veľmi správne.

Albert
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 10:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Kolega Albert a Stella, píšete o Cirkvi a hoci toto nesúvisí s témou, rád sa nechám poučiť, či sa automaticky myslí Katolícka cirkev alebo sa mysli cirkev všeobecne ako spoločenstvo kresťanov.

Ak by sa myslela výlučne Katolícka cirkev, potom tvrdíte, že protestanti, ak nekonvertujú ku katolíkom, nebudú spasení?
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Peter Vymazal
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 25. 01. 2007
Príspevky: 1699
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 10:56    Predmet: Odpovedať s citátom

mbako napísal:
Namiesto aby sme si doniesli kus kostola na salaš, robíme salaš z kostola. Prečo ale takúto aktivitu obhajuje človek, ktorý si pod meno napíše krásny a k UMENIU zaväzujúci titul organista, to nie som akosi schopný pochopiť.




trefa do čierneho
_________________
Peter Vymazal
www.organista.wbl.sk
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
Stella
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 05. 08. 2010
Príspevky: 50
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 13:30    Predmet: Odpovedať s citátom

mbako napísal:
Obávam sa, že celý problém je v hudobno - estetickej nezrelosti národa ako takého. Namiesto aby sme si doniesli kus kostola na salaš, robíme salaš z kostola.

Tá druhá veta je výstižná (a keby aspoň ten salaš, ale ono je to umelohmotná importovaná pakultúra).

Ale nesúhlasím s tým, že celý problém je v hudobno - estetickej nezrelosti národa ako takého. Čiastočne možno, ale hlavným koreňom je podľa môjho názoru teologicko-liturgická zaostalosť, a to sa netýka len nášho národa (dokonca sme ešte z tých lepších).

Veď aj táto diskusia odhalila zopár síce nepravdivých, ale zato dobre zakorenených mýtov o liturgii. Hlúpe rozprávky o tom, ako bola v mladej prenasledovanej Cirkvi liturgia pekná, nekomplikovaná a "ľudská", ako potom v stredoveku čoraz viac degenerovala a "vzďaľovala sa človeku", až prišiel druhý vatikánsky koncil, ktorý ju opäť uviedol na správnu mieru.

Liturgia nemá byť ľudská! Dnes človek často chodí do kostola preto, aby niečo "zažil", "načerpal". Vyžaduje, aby mu liturgia "niečo dala" (a zväčša sa tým myslí nejaké emocionálne vyžitie). Ale to je úplne nesprávny postoj! Zmyslom liturgie je chváliť Boha. To neznamená extatické dvíhanie rúk a kváziglosoláliu, to znamená uznať Ho za najvyššieho Pána, ktorý má zvrchovanú moc a vládu nad všetkým stvorením.
Samozrejme, že Boh naše chvály nepotrebuje a človek je ten, ktorému majú prospievať.
Samozrejme, že človeka napĺňa chváliť Boha, veď na to bol stvorený.
"(Bože,) Ty sám pôsobíš, aby to, keď Ťa chváli, človeku prinášalo radosť, lebo si nás stvoril pre seba, a nepokojné je naše srdce, kým nespočinie v tebe." (Sv. Augustín, Vyznania)
Ale nesmieme sa sústrediť v prvom rade na zažitie tej radosti, to je ako snažiť sa sústrediť na moment, kedy zaspíme.
Naším prvotným cieľom musí byť Božia chvála, a to naplnenie (ktoré sa môže, ale nemusí kryť s emocionálnym zážitkom) je až dôsledkom, ktorého sme nehodní a ktorý nám Boh poskytuje len pre svoje veľké milosrdenstvo.

Toto je podľa mňa oblasť, v ktorej je osveta najviac nutná. A hneď na druhom mieste treba potom liturgiu do hĺbky vysvetľovať: čo je sv. omša, čo je tam podstatné a čo nie, čo znamenajú jednotlivé symboly, atď.

Umelecká nekvalita nie je to, čo tým deťom a mladým najviac škodí. Najväčším problémom je nadobudnutie dojmu, že Cirkev je povinná prispôsobovať im svoju liturgiu.

Nesmieme sa podvoliť postoju "buďte radi, že do toho kostola vôbec idem, nič tam odo mňa nechcite a neopovážte sa odstrániť to, čo mi tam vyhovuje, lebo prestanem chodiť."
_________________
neorganistka

"Katolícka Cirkev je nevestou zdravého rozumu." (G.K. Chesterton)
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 13:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Stella napísal:
Liturgia nemá byť ľudská!

Ako ste dospeli k tejto perle?

Stella napísal:
Naším prvotným cieľom musí byť Božia chvála, a to naplnenie (ktoré sa môže, ale nemusí kryť s emocionálnym zážitkom) je až dôsledkom, ktorého sme nehodní a ktorý nám Boh poskytuje len pre svoje veľké milosrdenstvo.

Ako viete, že ľudia povedzme na videu Hillsong Boha nechvália opravdivým spôsobom? Podľa vás je to presladené, podľa vás je to davová psychóza, podľa vás nie su spontánni, podľa vás majú nepravý dar jazykov, podľa vás sú to len emócie. Ale to je dosť málo, keď je to len podľa vás. Opýtajte sa ich alebo tam zájdite sama.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Stella
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 05. 08. 2010
Príspevky: 50
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 16:15    Predmet: Odpovedať s citátom

joozi napísal:
Pre Stellu: Písmo a Eucharistia sú rovnako dôležité (rovnocenné), preto nie je nič prednejšie, vzácnejšie ani dôležitejšie. Rozmýšľate relatívne dobre, len ste zabudli, že nebyť Písma, o Eucharistii by sme ani nevedeli. Eucharistia je Božie Telo a Krv a Písmo je jeho Slovo.

Trvám na tom, že Eucharistia je v istom zmysle vzácnejšia a pre praktický život dôležitejšia. Ak s tým nesúhlasíte, argumentujte pomocou cirkevného učenia a nie svojou súkromnou dojmológiou. Spôsob, akým je Boh prítomný v Eucharistii, nie je porovnateľný s ničím, len s ľudským pobytom Ježiša Krista na zemi. Argument, že bez Písma by sme o Eucharistii ani nevedeli, neobstojí. Nikto predsa netvrdí, že Sv. Písmo by nemuselo existovať, ani to nijako nevyplýva z toho, čo som napísala.


joozi napísal:
Ďalej, celkom som nepochopil to, ako vnímate spasiteľnosť jedine v RKC a dúfam, že sa zhodneme na tom, že spasený môže byť aj protestant či letničkár.

Moje vnímanie je nepodstatné, podstatné je učenie Katolíckej cirkvi. Podľa neho protestant alebo letničkár alebo moslim alebo animista alebo ateista môže byť spasený, len ak nemôže za to, že nepatrí do KC. Teda divoch v pralese, ktorý o KC v živote nepočul, protestant, ktorého od malička zahŕňali predsudkami voči KC a on ich v dospelosti nevie prekonať, akýkoľvek nekatolík, ktorý sa pri úprimnom hľadaní pomýlil,... títo všetci môžu byť spasení, ak žijú podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Katolícka cirkev je spasiteľná v tom zmysle, že každý, kto v nej je a žije podľa jej pravidiel, má istotu spásy. Táto istota neexistuje v žiadnej inej cirkvi či v inom náboženstve. Protestant nebude spasený preto, že je protestant, ale NAPRIEK tomu.


joozi napísal:
Žiaľ, nezhodneme sa v tom, že uvedená skladba od Hillsong je presladená a ani v tom, že je to hudba evokujúca prostedie alebo kultúru salaša.

Žiadny salaš som nespomínala. Tvrdím, že evokuje profánne pop-prostredie a profánnu pop-kultúru.


joozi napísal:
Nepovažujem ďalej za zmysluplné diskutovať o chválach, povznášaní k Bohu a podobných veciach s ľuďmi, ktorí to nezažili a nie sú pre to ani otvorení.

Podľa vás skutočné povznesenie k Bohu môže zažiť len človek, ktorý bol na chválach???

A ten, kto nebol na charizmatických chválach, sa k nim nemôže kompetentne vyjadriť?

Čo znamená "byť otvorený pre chvály"?

Len pre zaujímavosť, ja som na charizmatických chválach bola, a dokonca som vtedy bola zrejme aj "otvorená".


joozi napísal:
Miesto toho odporúčam týmto kolegom zájsť niekedy na chvály.

To ja teda neodporúčam. Sv. omša je určite lepšie využitý čas.


joozi napísal:
Pre Martina: povedzme, že sme zaviazaní k umeniu (hoci sme nič nesľubovali ani nepodpisovali), no umenie sa dá produkovať aj na gitarách a nie som chopný pochopiť, že to niektorí nedokážu pochopiť.

Ja nie som schopná pochopiť, že niektorí nedokážu pochopiť, že umenie sa delí na sakrálne a profánne a 99,9% umenia produkovaného na gitare patrí hlboko do profánnej oblasti.


joozi napísal:
A ostáva už len dúfať, že umenie je až na druhom mieste - hneď po povznášaní k Bohu.

Tak tu s vami úplne súhlasím.
_________________
neorganistka

"Katolícka Cirkev je nevestou zdravého rozumu." (G.K. Chesterton)
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Stella
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 05. 08. 2010
Príspevky: 50
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 16:33    Predmet: Odpovedať s citátom

joozi napísal:
Stella napísal:
Liturgia nemá byť ľudská!

Ako ste dospeli k tejto perle?

Nejako strácate úroveň. Citovanú vetu som v nasledujúcom odstavci relatívne dôkladne vysvetlila. Ak nie ste schopný prečítať 16 riadkov do konca, tak radšej nediskutujte; ušetríte čas sebe aj spoludiskutujúcim. Ak toho schopný ste, tak si ráčte prečítať CELÝ odstavec a potom môžeme riešiť, s čím konkrétne nesúhlasíte. Vybrať si najvšeobecnejšiu vetu, ktorá sa dá chápať aspoň dvadsiatimi rôznymi spôsobmi, a potom sa rozhorčovať nad významom, ktorý ste jej dali vy, a nie ja - tým chcete čo dosiahnuť?

A zistite si, ako zväčša nazývajú sv. omšu gréckokatolíci, hneď budete múdrejší.


joozi napísal:
Stella napísal:
Naším prvotným cieľom musí byť Božia chvála, a to naplnenie (ktoré sa môže, ale nemusí kryť s emocionálnym zážitkom) je až dôsledkom, ktorého sme nehodní a ktorý nám Boh poskytuje len pre svoje veľké milosrdenstvo.

Ako viete, že ľudia povedzme na videu Hillsong Boha nechvália opravdivým spôsobom? Podľa vás je to presladené, podľa vás je to davová psychóza, podľa vás nie su spontánni, podľa vás majú nepravý dar jazykov, podľa vás sú to len emócie. Ale to je dosť málo, keď je to len podľa vás. Opýtajte sa ich alebo tam zájdite sama.

A vy ako viete, že nemám pravdu? Ako ste zistili, že na tom videu chvália Boha opravdivým spôsobom?
Nemusím sa ich pýtať, viem toho o charizmatikoch dosť na to, aby som si mohla urobiť obraz. Samozrejme nemôžem hovoriť, a ani nehovorím, za každého konkrétneho človeka, hovorím o všeobecnom trende a väčšinových postojoch.
_________________
neorganistka

"Katolícka Cirkev je nevestou zdravého rozumu." (G.K. Chesterton)
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FrantisekBujko
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 12. 01. 2009
Príspevky: 223
Bydlisko: Nižný Hrabovec

PríspevokZaslal: 17 08, 2010, 23:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Nezdá sa Vám,že ste odbočili od témy?Chcel som si prečítať čo sa dialo v Gaboltove a zistil som ,že na posledných stranách sa snažia presadiť svoje 100% pravdy dvaja, traja diskutujúci o probléme na hony vzdialenom od Gaboltova.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra organisti.sk » Mediálne prenosy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalší
Strana 7 z 8

 
Prejdi na:  
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional -- Ported for PHP-Nuke by nukemods.com
organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.17 sekúnd