Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 409 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Fórum

organisti.sk :: Zobraziť tému - Má byť gospelová hudba iná?
FAQ
FAQ
Hľadať
Hľadať
Zoznam užívateľov
Zoznam užívateľov
užívateľské skupiny
užívateľské skupiny
Nastavenie
Nastavenie
Prihlásenie
Prihlásenie
Súkromné správy
Súkromné správy
Obsah fóra organisti.sk » Nová duchovná pieseň - mládežnícka hudba

odoslať novú tému   Odpovedať na tému
Má byť gospelová hudba iná? Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalší
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
LuMa
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 18. 02. 2008
Príspevky: 88
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 30 04, 2013, 12:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Dobrý deň Fero.

Problém č.1: úplne súhlasím. Prečo by jeden kňaz vo farnosti nemohol riešiť túto problematiku? No idem ďalej a kladiem otázku: ak už ju neriešia jednotlivé farnosti, nech ju riešia aspoň diecézy. Prečo by napr. diecéza nemohla organizovať raz za nejaký čas školenie a pozvať tam zbory, pôsobiace v nej? A podobne. Aj toto je jeden z cieľov mojej diplomovej práce - pokúsiť sa opäť nadniesť dialóg o týchto veciach a najmä docieliť, aby sa v tejto oblasti veci pohly dopredu.

Problém č.2: My sme počas zeleného štvrtku spievali slávnostný Sanctus, ako samozrejme a capella štvorhlas a v latinčine. A skladbu sme vytlačili a vložili aj do lavíc, aby ľudia mohli spievať s nami. Takto sme splnili požiadavku, že toto zvolanie má urobiť kňaz aj spoločenstvo veriacich.

Čo sa gregoriánu týka, nečudujem sa, že má popredné miesto a postavenie medzi ostatnými liturgickými žánrami, je prosto nádherný. Smile Ale jeho interpretácia je náročná a vyžaduje školených spevákov so solídnou hlasovou technikou, so zaškolením ako túto formu spievať a tiež znalosť latinčiny alebo aspoň zaškolenie jej prednesu. Toto nie sú ľahké ani samozrejmé veci.
A koľko zborov tieto podmienky spĺňa? Osobne si myslím, že radšej nech zbor chorál nespieva, ak ho nevie zaspievať dobre.

Problém č.3: že má naša mládež k JKS averziu, to by som nebrala až tak vážne. Môže to byť len prejav nezrelosti a tá pri správnej výchove - dúfajme - časom zmizne. Skôr badám, že určité výhrady k JKS má aj nezanedbateľná časť dospelej populácie a dokonca aj viacerí hudobníci.
Rozoberme to. Vieme, že piesne v 20. storočí zložil či staršie zozbieral a upravil známy slovenský hudobný skladateľ Mikuláš Schneider-Trnavský. Po hudobnej stránke v piesňach cítiť klasicisticko-romantický štýl, čo je síce stále "obľúbená klasika", no na druhej strane vieme, že hudba sa vyvíjala ďalej, spomeňme napr. nástup moderny cca začiatkom 30-tych rokov, prezentovanú Moyzesom, Suchoňom, Cikkerom a ďalšími. Samozrejme, piesne JKS sú pekné, zrozumiteľné a vhodné na liturgický spev, bez debaty. Na druhej strane, ich štýl už dnes nepôsobí tak, ako zaiste pôsobil pri svojom vzniku. A ešte závažnejšia je otázka textov. Niektoré sú aj dnes aktuálne svojou silou a vrúcnosťou. Niektoré však už zaváňajú prílišným pátosom, ktorý bol možno aktuálny v 20-40-tych rokoch minulého storočia, dnes však už táto rétorika nepôsobí.

A určite to nie je vecou veku. Sme rôzni ľudia a rôzne nátury. Niektorí by sme radi žili pred 200 rokmi, niektorí možno až za 100 rokov v budúcnosti. Preto si myslím, že treba uchovávať, ale zároveň ísť ďalej a nebrániť sa moderným prostriedkom doby, skôr z nich opatrne a trpezlivo vyberať to, čo je vhodné pre liturgiu. Niekto tu spomenul, že aj súčasná kresťanská hudba vo forme novej duchovnej piesne raz stratí svoju silu.
Ale to je istým spôsobom prirodzené. Na druhej strane, to najlepšie si svoju hodnotu udrží a stane sa nadčasovým a to možno povedať aj o gregoriáne, aj o JKS a aj o gospeli. Budú skladby, ktoré zapadnú prachom a budú i také, ktoré si rady vypočujú aj ďalšie generácie. Veď aj v klasickej hudbe nie je všetko z jej tvorby rovnako hodnotné. Je potreba zdravo selektovať a byť trochu nad vecou.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
LukasDrozd
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 07. 10. 2006
Príspevky: 630
Bydlisko: Svit

PríspevokZaslal: 03 05, 2013, 14:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja sa zas gregorianu čudujem... nie je mi po chuti a to som ho počul iba raz naživo. Neviem... každy sme iny
Čo sa tyka modernej hudby, resp. moderneho umenia ako takeho, stoji za hovno (prepačte, ale lepši vyraz si to naozaj nezasluži). JKS je jedna užasna kniha plna nadhernych textov a ešte krajšich kompozicii. Uznavam, že sem-tam využiva nejaké archaizmy v textoch a niektore dosť krkolomne jazykove postupy, ale aj tak stále ostáva na prvom mieste. Naozaj neviem, aky problem s tym maju hudobnici. Však ak sa niekomu nepači, nikde nie je napisane, že si nemôže zrobiť vlastne kontrapunkty k melodiam...
_________________
"I'm back and don't feat neither death nor pain"

Lukáš Drozd
Farnosť sv. Jozefa Robotníka
Svit
http://www.mego.6f.sk
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
FrantišekBeer
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 03. 02. 2013
Príspevky: 126
Bydlisko: Košice/Lübeck

PríspevokZaslal: 03 05, 2013, 15:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Jeden profesor konzervatória často zvykol hovoriť:

"Keď som bol mladý a študoval som u Moyzesa a Cikkera, priniesol som mu raz svoju skladbu. On si ju prezrel, ukázal mi, čo je zlé a čo treba opraviť. Ja som mu na to povedal - Ale mne sa to takto páči.
On sa na mňa pozrel, chytil ma za rameno a povedal - Synku, zle sa ti páči."

Toľko na margo predošlého (a možno aj predošlých) príspevkov. Wink
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 03 05, 2013, 16:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja to napíšem priamejšie (pre Jeffita): Ty keď sa čuduješ iným hudobníkom, tak vlastne tým naznačuješ, ako keby tvoje nazeranie na vec bolo správnejšie.

Oni sa pravdepodobne čudujú tebe, ale vďaka svojej vyzretosti to neprezentujú verejne a už vôbec nie hrubými slovami.

Aj ty keď budeš starší a vyzretejší, tak veľa vecí budeš brať ináč. Ja som za mladi tiež hlásal, že Reger sa nedá počúvať, alebo že digitálne organy sa vyrovnajú píšťalovým, atď.

Podobné svetonázory najčastejšie hlásajú mladí ľudia, často mládežníci zo zborov, ktorí tvrdia, že môžu spievať na Žbirkov nápev nejakú zbožnú pieseň, lebo sa im to páči a povznáša to ich ducha. Na druhej strane je to úplne normálne. Vždy to tak bolo a tak to musí aj ostať. Mladý človek je plný ideálov a chce zmeniť svet najlepšie ako vie. A to je dobre. A potom po rokoch na to s úsmevom spomína - za predpokladu, že sa kvoli tomu nedostane do vážnych konfliktov Smile.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
LukasDrozd
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 07. 10. 2006
Príspevky: 630
Bydlisko: Svit

PríspevokZaslal: 04 05, 2013, 11:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Prepač, že som nezrely...

Skôr by som to nazval uprimnosťou... ja sa za svoje nazory nehanbim... to rozhodne nie, lebo si ich viem logicky zdôvodniť
_________________
"I'm back and don't feat neither death nor pain"

Lukáš Drozd
Farnosť sv. Jozefa Robotníka
Svit
http://www.mego.6f.sk
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
juraj zajko
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 08. 03. 2007
Príspevky: 64
Bydlisko: Tlmače

PríspevokZaslal: 05 05, 2013, 14:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Pridávam k diskusii i môj názor. Prítomnosť gospelu, metalu, rocku a všakovakých hudobných odrôd v liturgii má za cieľ pritiahnuť mladých k Bohu. To je koniec koncom chvályhodné. Avšak nesie to so sebou problém. Na prvý pohľad to funguje, pre kňaza je to dozaista upokojujúce vidieť v kostole pár mladých naviac. Lenže aká je komplexná realita? Z gitaroviek, metaloviek, rockoviek, ktoré majú predstavovať prostriedok, sa stáva cieľ. Mládežníci vyrastú, rozpŕchnu sa do sveta, kapelka sa rozpadne, a zrazu sa v kostole opäť objavia prázdne lavice, veď kto by už len počúval nejakého staromódneho organistu, veď predsa musíme byť moderní! Kráčať s dobou! A jediné, čo celý tento cirkus prináša - liturgia dostáva jednu facku za druhou. Lebo kde-kto chcel zavádzať metalové, rockové a neviem ešte aké sväté omše, čo je úplný nezmysel. Už len spojenie metalová sv. omša absolútne nepasuje do uší. Myslím si, že voľakedy by sa účinkovanie metalovej kapely v kostole dalo považovať za zneuctenie posvätného miesta, ktorým kostol bezpochyby je. Nie to ešte počas sv. omše...

Na Slovensku veľmi chýba cirkevná autorita, ktorá by sa nebála nahlas povedať, že je to choré. Pán biskup Baláž hovorieval, že keď je raz niečo absolútna blbosť, tak je to blbosť a ďalej sa tým nezaoberám. Stačilo, že z pozície svojej autority zvýšil hlas, a bol pokoj.

A ešte na margo pritiahnutia mladých do kostola uvediem 2 príklady z praxe, samozrejme zo Slovenska:
Jeden kňaz sa neúnavne venoval mládeži, najmä miništrantom. Celé dni s nimi hrával futbal, neraz sa stalo, že meškal na sv. omšu práve kvôli futbalu. Pri oltári plno chlapcov. Futbal prestal, chlapci vyrástli, do seminára ani jeden, teraz je niekoľko z nich už rozvedených.
Iný kňaz bol nie moc komunikatívny, skrátka k miništrantom nebol prívetivý. Napriek tomu ich tam stále niečo (alebo skôr Niekto) lákalo. Kládol dôraz na to, že vo štvrtky robil adorácie za kňazské povolania. Napriek absencie milučkých slov v zachristii, či pravidelných futbalov, má tá farnosť v seminári stále niekoľkých bohoslovcov.

To podľa mňa svedčí o tom, čo naozaj funguje.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
Fero
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 19. 10. 2006
Príspevky: 1110
Bydlisko: Prešov

PríspevokZaslal: 06 05, 2013, 0:50    Predmet: Odpovedať s citátom

S tým futbalom to má niečo "do seba". Môžeme to vidieť na pastorácii saleziánov. Ale aká to je pastorácia, keď omša, plná liturgických nezmyslov sa odslúži za 12 - 15 minút a hurá na ihrisko? Mnohým chlapcom sa takýto život zapáči, idú do seminárov a takto ako kňazi pokračujú v tomto bludnom kruhu. Koľkí z nich sa nakoniec rozhodnú pre odchod. Ale toto je téma, ktorá nemá s hudbou nič spoločné. Jediné spoločné je to, že ide opäť o nesprávne pojatú pastoráciu. Ani ten spoločný futbal neškodí, no v prvom rade treba klásť dôraz na duchovný život. Aj my sme mali farára futbalistu a napriek tomu sa to za pár rokov zvrhlo do takej miery, že nemal kto miništrovať a začali posluhovať dievčatá!
_________________
František Marcin
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
juraj zajko
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 08. 03. 2007
Príspevky: 64
Bydlisko: Tlmače

PríspevokZaslal: 06 05, 2013, 9:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Fero napísal:
Ale toto je téma, ktorá nemá s hudbou nič spoločné. Jediné spoločné je to, že ide opäť o nesprávne pojatú pastoráciu.

Práveže má to spoločný princíp. Tak ako aj s tou hudbou, z prostriedku sa stal cieľ...
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 06 05, 2013, 9:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja by som sa od hodnotenia kňazov vrátil späť k nám - organistom a zaujalo ma Jurajovo spojenie "staromódny organista". Lebo tak to je, väčšina organistov je staromódna. Uviazla v stereotype, predohry sú oničom (prvé 2 takty z piesne), registrácia vždy rovnaká (Principál 8' + Flauta 4', v nedeľu aj Oktáva 4', spievanie 20 piesní dookola bez záujmu o novú tvorbu, žiadne nacviky, žiadne koncerty - nič.

Najelme si čistého vína a povedzme aj to, že nejeden organista často dorazí pol minúty pred omšou - a to ani nebol na futbale. Takýto stav je vo väčšine farností a do zvyšku sa cez rádio Lumen vysiela len to isté (česť výnimkám). Tak ako my vidíme povedzme vyhorenie istých kňazov, tak isto aj ostatní vidia vyhorenie organistov. Apatiu, stereotyp.

Ale sú aj mladí organisti, ktorí celú sobotu pilne komponujú cvičia 2-3 predohry na nedeľu, vyberajú priliehavé piesne, zaradzujú novú tvorbu, tlačia letáky, robia v spolupráci s kňazmi nácviky, postupne odúčajú staré zlozvyky, atď. A odráža sa to aj na speve ľudu.

Týmto chcem povzbudiť všetkých, aby sme skúsili obnoviť v sebe horlivosť z čias, keď sme začínali, aby sme trochu prebudili organovú hudbu na Slovensku a zmazali v povedomí ľudu pojem "staromódny organista".
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Fero
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 19. 10. 2006
Príspevky: 1110
Bydlisko: Prešov

PríspevokZaslal: 06 05, 2013, 10:05    Predmet: Odpovedať s citátom

Ešte si zabudol, Jožko, dodať, že sú aj kňazi, ktorým takýto "staromódni" organisti vyhovujú.
_________________
František Marcin
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
LuMa
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 18. 02. 2008
Príspevky: 88
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 06 05, 2013, 12:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Juraj, nesúhlasím s Vami. A pokiaľ takáto smutná realita platí niekde v končinách, v ktorých bývate, je mi to síce úprimne ľúto, no zároveň musím dodať, že to rozhodne neplatí pre celé Slovensko.

A myslím si, že to vôbec nie je o hudbe, ale o opravdivosti viery a vzťahu k Bohu - ktorý u mladých formujú predovšetkým jeho rodičia, učitelia a formátori a priatelia. A samozrejme kňazi, pokiaľ sa mladý človek pohybuje v duchovnom prostredí.

Ja som viedla stretká birmovancov niekoľko rokov. A môžem vám povedať, že boli časté prípady, keď samotní rodičia mali vieru "na háku" a dieťa dali pobirmovať len pre tradíciu či zvyky, prípadne pre horlivosť pobožnej starej mamy. Verte, že je veľmi smutné dívať sa na niečo také. Pretože sviatosti birmovania sa okrem iného hovorí aj "sviatosť kresťanskej dospelosti" - nuž a o akej dospelosti tu hovoríme???
Mne to na birmovke občas pripadá ako "cajchovanie kráv na trhu" - mladí idú za sebou, čosi prijmú, ale čo sa deje v ich dušiach??? Nekonečne vzácna Pánova milosť sa vylieva a dotyčný to má úplne "v paži".
V takej chvíli sú moje pocity podobné, ako keď Ježiš vyháňal kupcov z chrámu. Pevne verím, že nemusím vysvetľovať, prečo...

Ak mladý človek nie je formovaný staršími, ak v nich nemá vzor, potom nepomôže nič. A hudba s tým nič nemá. Alebo ste tak naivný a myslíte si, že ak nahradíte gospel organovou hudbou, že sa všetko zázračne zmení???
A najmä u takého mladíka, čo v sluchátkach počúva Rytmusa a podobné paškvily? Nedajte sa vysmiať...

Ja poznám x ľudí, ktorí vyrastali s gospelom v chráme a chodia doň dodnes, dnes už aj s manželskými partnermi a svojimi deťmi. Pretože gospel a vôbec hudba asi nebola tým hlavným dôvodom, prečo chodili do chrámu...
A napokon, hovorím aj o sebe. A dokonca - predstavte si - mňa k Bohu nepriviedli moji rodičia.

Ja som sa stala kresťankou určite z Pánovej vôle, avšak priviedli ma k viere moji priatelia, moji rovesníci a ešte tí hrozní saleziáni - predstavte si, Fero. Dúfam, že im to odpustíte, že sa pre zmenu dopustili aj niečoho dobrého.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Fero
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 19. 10. 2006
Príspevky: 1110
Bydlisko: Prešov

PríspevokZaslal: 07 05, 2013, 11:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak by som mal byť sarkastický, tak by som poznamenal, že ovocie saleziánskej formácie sa na Vás naozaj nalepilo Twisted Evil .

No a teraz vážne: prečo máme takú averziu k tejto reholi?
- športy a podobné aktivity sú povýšené nad duchovný život
- degradácia liturgie
- podsúvanie hudby pochybných kvalít na úkor tradičných cirkevných hudobných hodnôt, len za cenu, aby mladí mohli byť za každú cenu aktívni.
- likvidácia píšťalových organov (konkrétny prípad niekde z okolia Trnavy tu pred časom písal kolega Vymazal), resp. nezáujem o ich opravy a údržbu.

Sú všetci takí? Nie sú, ale toto je ich všeobecný image, ako sa dnes prejavujú v našich končinách. Rozum sa mi zastavoval, keď mi jeden z mojich susedov nadšene rozprával, ako jeden z miestnych "salíkov" vie lietať na aute, perfektne hrá futbal a navyše omšu odslúži za 12 minút. A že tí ostatní to tiež stihnú tak do 20 minút. Nakoniec ten kamarát začal za "salíkov" hrať futbal, ale či ešte dnes vkročí do kostola, to netuším.
_________________
František Marcin
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
LuMa
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 18. 02. 2008
Príspevky: 88
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 07 05, 2013, 11:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Áno, nalepilo. A som na to patrične hrdá. Cool

Citácia:
No a teraz vážne: prečo máme takú averziu k tejto reholi?
- športy a podobné aktivity sú povýšené nad duchovný život
- degradácia liturgie
- podsúvanie hudby pochybných kvalít na úkor tradičných cirkevných hudobných hodnôt, len za cenu, aby mladí mohli byť za každú cenu aktívni.
- likvidácia píšťalových organov (konkrétny prípad niekde z okolia Trnavy tu pred časom písal kolega Vymazal), resp. nezáujem o ich opravy a údržbu.


Čo sa športov týka, to nie je pravda. Ak máte skúsenosť s nejakým individuálnym kňazom, to môže byť. Kňazi sú rôzni a to platí pre všetky rehole. Ja som tam chodila x rokov a dosvedčujem: nie je to pravda!

Čo myslíte pod pojmom degradácia liturgie? Veľmi nejasný pojem.

K hudbe som sa myslím už vyjadrila dostatočne a že sa mladým dáva priestor je dobre. Rozvíjajú sa a mnohí prinášajú veľmi pekné svedectvá o viere a službe. Skôr chýba adekvátnejšie vedenie duchovenstva z vyššej organizačnej úrovne - a to nie je problém saleziánov, ale povedzme KBS.

K organom - zase jeden prípad, pre ktorý zovšeobecňujúco kydáte na celú reholu. Nesúhlasím s takýmto subjektivizmom.

A nie všetci saleziáni sú takí - to dosvedčujem ako človek, ktorý sa pri nich pohybuje už 20 rokov.

Nuž ale, Vy sa tuším riadite heslom: kto chce psa biť, palicu si nájde...
V tom prípade nemá zmysel strácať čas protiargumentami.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Fero
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 19. 10. 2006
Príspevky: 1110
Bydlisko: Prešov

PríspevokZaslal: 07 05, 2013, 17:29    Predmet: Odpovedať s citátom

LuMa, určite nie som sám, kto má so saleziánmi nie veľmi dobré skúsenosti. Už len fakt, že v Prešove bola u saleziánov len jedna omša v týždni hraná s organom, pretože na ostatných sa procedúrovala zásadne gitarová mládež, je faktom. Mladým treba dávať priestor, ale treba ich aj usmerňovať a nielen im sústavne ustupovať, nech sa vybláznia.

Degradácia liturgie: nepoužívanie kadidla ani na veľké sviatky (vraj načo?), takmer zásadné recitovanie Glórie, aby sa to nenaťahovalo, sústavný výber len tých najkratších modlitieb. To sú veci, ktoré som zažil osobne. Možno ide len o prípad Prešova a Košíc, ale podobné problémy riešia aj kolegovia od Nitry, či z iných kútov. S niektorými som sa rozprával, prečo mladých nevedú aj k tomu, že organová hudba je tiež našou kultúrou, tak zásadná odpoveď bola, že im a tiež mladým gitarové omše vyhovujú a nemajú potrebu na tom niečo meniť. Nekydám teda na rehoľu, vravím len o svojich osobných skúsenostiach.
_________________
František Marcin
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
juraj zajko
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 08. 03. 2007
Príspevky: 64
Bydlisko: Tlmače

PríspevokZaslal: 17 05, 2013, 11:20    Predmet: Odpovedať s citátom

LuMa, ja naopak nesúhlasím s Vami. Teda aby som bol úprimný, nie so všetkým. Máte pravdu, že je to o vzťahu k Bohu. A aj že s birmovancami je to katastrofa... Žiaľ.
Naše názory sa rozchádzajú v pohľade na liturgiu. Že si tam nemôže každý robiť čo chce (viď. púšťanie stuhy z chórusu a tanec v presbytériu na prípravu obetných darov, len aby bolo divadlo), hrať si čo chce (viď. Aleluja zo Shreka, len preto, že je to pekné), hrať si na čom len chce (viď. elektrické gitary, bicie, rôzne prekusie a neviem ešte čo...). Ja to hovorím tak, že nech sa teda zrušia liturgické usmernenia, nech si každý robí počas liturgie čo chce, hlavne že tým chváli Pána Boha. Nech si donesie smetný kôš a búcha tam do rytmu pesničky Aleluja šabalaba. To bude nádherné. Snáď si raz poťukáme na čelo...
Tak ako vraví kolega František, jednoducho ten úpadok tu je.
Na margo birmoviek a paškvilov alla Rytmus: čo si mám o tom myslieť, keď sa na birmovke pred biskupom rapuje pri oltári a sám pán biskup tomu zatlieska???
A že s tým hudba nemá nič spoločné? No má. Lebo prichádza to postupne, najprv akustická gitara, potom aj basgitara, neskôr aj bicie, rap... kde je strop? Koniec koncom priamo to súvisí s degradáciou, s tým, o čom píšem vyššie, čo sa potom deje v kostoloch.
Nepotrebujem v liturgii nahradzovať žiadny gospel organom, pretože gospel tam jednoducho nemá čo hľadať. Profánne prvky sa majú z liturgie úplne vylúčiť (skúste si prečítať Musicam sacram).
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra organisti.sk » Nová duchovná pieseň - mládežnícka hudba Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalší
Strana 4 z 6

 
Prejdi na:  
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional -- Ported for PHP-Nuke by nukemods.com
organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.21 sekúnd