Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 297 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Fórum

organisti.sk :: Zobraziť tému - Dóm sv. Martina 1.1.2014 STV 1
FAQ
FAQ
Hľadať
Hľadať
Zoznam užívateľov
Zoznam užívateľov
užívateľské skupiny
užívateľské skupiny
Nastavenie
Nastavenie
Prihlásenie
Prihlásenie
Súkromné správy
Súkromné správy
Obsah fóra organisti.sk » Mediálne prenosy

odoslať novú tému   Odpovedať na tému
Dóm sv. Martina 1.1.2014 STV 1
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Rudolf Seman
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 12. 11. 2006
Príspevky: 236
Bydlisko: Sokoľany

PríspevokZaslal: 06 01, 2014, 21:57    Predmet: Dóm sv. Martina 1.1.2014 STV 1 Odpovedať s citátom

Opäť sme boli svedkami hudby na najvyššej úrovni, teda tej organovej. Organista hodný ktorejkoľvek katedrály v metropolách Európy.

Škoda len, že túto omšu sleduje asi malé množtvo divákov, aby počuli kvalitnú interpretáciu. Kdežto denne sa z rádia Lumen a v nedele aj zo Slovenského rozhlasu na nich valia prenosy bohoslužieb poväčšine na žalostne nízkej úrovni... A je to asi jediná omša, kedy môže bežný veriaci počuť antifóny z novej tvorby.

Paradoxom je, že ľud spieval vhodnejší repertoár ako zbor. Ale v našich končinách je už zvykom, že pre chrámový zbor nejako neplatia pravidlá pre výber vhodných spevov k liturgii. Pritom Direktórium pre kantorov ponúka bohatý výber vhodného zborového repertoáru z pokladu cirkevnej hudby stáročí. Stačí len nazrieť.... Ináč sa stane, že vrcholom zborového repertoáru cez Vianočné obdobie bude len Adeste fideles.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
OndrejHornacek
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 23. 01. 2007
Príspevky: 36

PríspevokZaslal: 07 01, 2014, 22:49    Predmet: Odpovedať s citátom

http://www.rtvs.sk/televizia/program/detail/2913/novorocna-sv-omsa/archiv?date=01.01.2014&channel=dvojka

K tomu možno dodať len toľko, že nádhera, nádhera a len nádhera. Takto by mali vyzerať po hudobnej stránke všetky prenosy. Organista hral úžasne, perfektné harmonizácie,... .

Čo sa týka zboru, možno by sa dali vybrať vhodnejšie skladby, ale spev a interpretácia sa mi osobne páčili. Dôkaz toho, že nie vždy ide vyslovene o to, na čom sa hrá, ale čo a akým spôsobom sa hrá (narážam na použitie huslí, ktoré podľa môjho názoru do liturgie krásne zapadli).
Tiež sa mi páčilo JKS 39 cez communium. Možno by bolo zaujímavé, keby sa do spevu zapojil aj ľud.
Možno len jeden dotaz, že osobne by som krédo nechal spievať celé zhromaždenie. Ale to je len môj subjektívny názor.

Na záver niekoľko dotazov:
Prečo to takto nemôže byť aj v iných diecézach? Neviem aký je všeobecný stav liturgickej hudby v Bratislavskej arcidiecéze, ale keď sa v nedeľu vysielajú cez Lumen bohoslužby od jezuitov z Bratislavy, tak sú po hudobnej stránke väčšinou na dosť vysokej úrovni (berte to ako môj osobný laický názor) - aby som nekrivdil, stredajšie omše, z Trnavy od Františkánov bývajú tiež výborne odohrané (hráva tam Marek Cepko).
Tak prečo to nemôže fungovať aj v iných častiach Slovenska? Prečo, keď prídem niekam do kostola a začnem hrať tak, ako sa má, tak s tým majú ľudia problémy (väčšinou je to zopár jedincov, ktorí majú neuveriteľnú potrebu všetkých presviedčať o svojej pravde, ktorú vlastne nemajú podloženú žiadnym pádnym argumentom, len typickým: "Tak je to lepšie", "Tak sa to ľuďom páči", "Veď vždy to tak bolo")? Inak je zaujímavé, že bežným ľuďom sa zvyčajne páči, ak je sv. omša odohraná po liturgickej a hudobnej stránke správne.
Prečo niektorí kňazi (a je ich čím ďalej, tým viac) preferujú radšej všelijaké gitarové gýče a tzv. ľudovú hudbu v liturgii pred kvalitnou sakrálnou hudbou? Ako je možné, že toľko peňazí sa vynakladá na mládežnícke zbory, ktoré si robia zo sv. omše koncert a šou a na to, aby si farnosť zaplatila organistu (popr. aj kantora), ktorý vie poriadne hrať, alebo dala napr. naladiť organ nedá ani cent navyše?
A potom sa divíme, že ľudia považujú organ za prežitok. Veď keď pri dnešných možnostiach ostávajú niektorí organisti na úrovni dedinských organistov z čias komunizmu, tak sa ani nemáme čomu diviť. Čo ma potom ľudí (hlavne mladých) pritiahnuť k organovej hudbe, keď organista/-ka hráva štýlom kryt 8+flauta 8+v nedeľu flauta 4 a harmonizácia postavená na 3-4 akordoch? Peťo Vymazal to tu minule pekne napísal - ryba smrdí od hlavy. Veď prečo by sa mali niektorí organisti zlepšovať, keď o to nikto z kompetentných vo farnosti vlastne ani nestojí. Veď ak sa aj zlepšia, tak veľakrát nepočujú ani slovko uznania, nehovoriac o zatvrdlivých organistoch typu "veď takto sa tu vždy hralo".
Mám taký pocit, akoby sa katolícka Cirkev na Slovensku v niektorých častiach krajiny vzdávala svojej vlastnej identity, svojej histórie, toho, čo ju charakterizuje. O 2. vatikánskom koncile sa hovorí, že otvoril Cirkev novému svetu. Len sa bojím, aby nás to otváranie nestálo viac, ako si sami vieme predstaviť (alebo skôr pripustiť). Každopádne si myslím, že toto preberanie sekulárnych vplyvov do liturgie nám veľmi neprospieva, čo ukazuje aj posledný vývoj. Otázne je, že koľko bude ešte trvať, kým si niektorí kňazi uvedomia, že tadiaľto cesta asi nevedie.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 08 01, 2014, 9:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Včera som čítal knihu, kde sa spomína mimo iného príbeh (skutočný), kde vo farnosti hrala stará pani 20 rokov na organe. Hrala zle, bez života a všetci boli nešťastní, vrátane pastora, ktorý to tam viedol. Keď tam prišiel autor knihy, navrhol, aby ju vymenili za niekoho lepšieho. Na to sa proti nemu všetci postavili, že predsa to je úbohá staršia pani, hrá tam už 20 rokov a zasluhuje si úctu. Nakoniec sa nič neporiešilo. Autor knihy to nazval súcitom. A pre tento súcit tí farníci trpia a hundrú ďalej.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Martin Barník
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 13. 02. 2013
Príspevky: 4
Bydlisko: Hrádok

PríspevokZaslal: 08 01, 2014, 20:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale na druhej strane je ten "súcit" niekedy na mieste. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Náš organista mal 86 rokov keď umrel a vedľa vo farnosti má organista 91 a stále hrá. Neni sú to dokonalé omše a perfektné hranie, ale nemôžeš človeku v takom veku, po x odohraných rokoch povedať dosť, končíš...sú to dosť komplikované veci...
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 09 01, 2014, 9:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže staršiemu to nemôže nik povedať a mladšiemu áno? Poznám viac takých mladých organistov a veľmi šikovných a vzdelaných, ktorí boli "odstavení" či kňazom, či radou. Bez súcitu, bez diskusie.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
MariánCambel
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 01. 02. 2013
Príspevky: 11
Bydlisko: Myjava

PríspevokZaslal: 09 01, 2014, 23:07    Predmet: Odpovedať s citátom

aj ja žial poznám taký prípad: ,,To né, ešče by nám pán organista urazeli" ....Potom som ho počul hrať, a teda poviem vám, že v živote som nepočul horšie odohranú omšu. Ono skutočne niekde nemajú vo farnosti na výber, ale keď už na výber je a niekto má takýto názor, tak to je potom veľmi zlé...
Inak, ten prenos,radosť počúvať Smile
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ReneHumaj
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 06. 01. 2010
Príspevky: 292
Bydlisko: Nitrica

PríspevokZaslal: 12 01, 2014, 21:44    Predmet: Odpovedať s citátom

OndrejHornacek napísal:
Peťo Vymazal to tu minule pekne napísal - ryba smrdí od hlavy. O 2. vatikánskom koncile sa hovorí, že otvoril Cirkev novému svetu.


Ano Peto Vymazal to napísal velmi dobre.
V Holandsku sa katolícká cirkev po IIVK plne otvorila novému svetu, dobe, prisposobovala sa modernému cloveku....
Úspech "modernizácie" cirkvi v Holandsku sa dostavil:
http://www.lifenews.sk/content/holandsk%C3%AD-biskupi-informuj%C3%BA-p%C3%A1pe%C5%BEa-o-kolapse-cirkvi

RÍM – Katolícki biskupi národa, ktorí ako prvý legalizoval eutanáziu detí, prostitúciu a „manželstvá homosexuálov”, prišli do Ríma oznámiť pápežovi Františkovi, že má pred sebou Cirkev, ktorej členovia sú „drasticky sekularizovaní” alebo Cirkev opúšťajú.

Jeden z katolíckych biskupov Holandska, ktorí sú tento týždeň na oficiálnej návšteve u pápeža, povedal pre Rádio Vatikán, že čelia zatváraniu stoviek kostolov a trvalému exodu veriacich.

V rozhovore pre Rádio Vatikán, kardinál Willem Jacobus Eijk, utrechtský arcibiskup a predseda holandskej biskupskej konferencie povedal, že Katolícka cirkev v Holandsku čelí blížiacemu sa kolapsu.

„Počet praktizujúcich katolíkov sa veľmi rýchlo zmenšuje,” hovorí. „V 50. rokoch 90 percent katolíkov chodievalo do kostola každú nedeľu. Teraz je to iba päť percent.”

Tento masový exodus ťažko zasiahol aj bankové účty biskupov. „Holandská Cirkev,” hovorí kardinál, „nedostáva dotácie od štátu, ale je závislá od dobrovoľných príspevkov veriacich. Preto sme nútení zatvoriť mnohé kostoly.”

Citoval čísla z Holandského národného štatistického úradu, ktoré hovoria, že v roku 2010 sa iba niečo menej ako 16 percent populácie identifikovalo ako katolíci. Dodal, že toto číslo sa pravdepodobne zníži na približne 10 percent do roku 2020. Ten istý úrad odhaduje, že islam sa v tom istom období stane druhým najrozšírenejším náboženstvom v Holandsku, keďže protestantských kresťanov bude iba štyri alebo päť percent.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
grinc
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 10. 09. 2010
Príspevky: 5
Bydlisko: Kotrčiná Lúčka 152

PríspevokZaslal: 15 01, 2014, 20:32    Predmet: Odpovedať s citátom

U nás sme mali organistu pôsobiaceho vo funkcii 50 rokov. Aj ked uz mal 78 rokov, nehrozilo, aby niekoho mladsieho pustil zahrat si. Ale ked namiesto Sanktus hral Agnus, pripadne namiesto Glorie Kredo, tak to uz je moc ...
_________________
organista farnosti Teplička nad Váhom
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
JakubKralik
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 03. 02. 2013
Príspevky: 11
Bydlisko: Jasenica

PríspevokZaslal: 18 01, 2014, 20:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdravím Vás, nemá prosím niekto noty ,,Velebí moja duša Hospodina a moj duch jasá v Bohu, mojom Spasiteľovi", čo spievajú a hrajú na konci prijímania? ďakujem
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MartinPivka
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 02. 01. 2009
Príspevky: 390
Bydlisko: Považská Bystrica

PríspevokZaslal: 18 01, 2014, 20:55    Predmet: Odpovedať s citátom

JakubKralik napísal:
Zdravím Vás, nemá prosím niekto noty ,,Velebí moja duša Hospodina a moj duch jasá v Bohu, mojom Spasiteľovi", čo spievajú a hrajú na konci prijímania? ďakujem

je to zo spevnika "Antifony a duchovne piesne" S. Surina.. k dostaniu v SSV za par Eur Smile
_________________
Martin Pivka, organista v Považskej Bystrici
----------
Čo pokladali za posvätné generácie pred nami, ostáva posvätné a významné aj pre nás a toto nemožno len tak z ničoho nič navždy zabudnúť alebo sa stať škodlivým...
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
JakubKralik
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 03. 02. 2013
Príspevky: 11
Bydlisko: Jasenica

PríspevokZaslal: 19 01, 2014, 16:48    Predmet: Odpovedať s citátom

MartinPivka napísal:
JakubKralik napísal:
Zdravím Vás, nemá prosím niekto noty ,,Velebí moja duša Hospodina a moj duch jasá v Bohu, mojom Spasiteľovi", čo spievajú a hrajú na konci prijímania? ďakujem

je to zo spevnika "Antifony a duchovne piesne" S. Surina.. k dostaniu v SSV za par Eur Smile


no už som to našiel na nete, ale tam je iba ten refrén, tie medzispevy nie sú tam Sad


Naposledy upravil JakubKralik dňa 19 01, 2014, 16:51, celkovo upravené 1 krát
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MartinPivka
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 02. 01. 2009
Príspevky: 390
Bydlisko: Považská Bystrica

PríspevokZaslal: 19 01, 2014, 16:49    Predmet: Odpovedať s citátom

JakubKralik napísal:
MartinPivka napísal:
JakubKralik napísal:
Zdravím Vás, nemá prosím niekto noty ,,Velebí moja duša Hospodina a moj duch jasá v Bohu, mojom Spasiteľovi", čo spievajú a hrajú na konci prijímania? ďakujem

je to zo spevnika "Antifony a duchovne piesne" S. Surina.. k dostaniu v SSV za par Eur Smile


prosím Ťa, a nemáš to napr. v pdf-ku, alebo nepoznáš nejaký link na stiahnutie? ďakujem

treba podporovat nasich slovenskych skladatelov Wink radsej si to bez kupit, je to len nejakych 12E alebo kolko, jek tomu aj CD s nahravkami
_________________
Martin Pivka, organista v Považskej Bystrici
----------
Čo pokladali za posvätné generácie pred nami, ostáva posvätné a významné aj pre nás a toto nemožno len tak z ničoho nič navždy zabudnúť alebo sa stať škodlivým...
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
ReneHumaj
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 06. 01. 2010
Príspevky: 292
Bydlisko: Nitrica

PríspevokZaslal: 19 01, 2014, 19:18    Predmet: Odpovedať s citátom

MartinPivka napísal:
radsej si to bez kupit, je to len nejakych 12E alebo kolko, jek tomu aj CD s nahravkami


Ano, mám to kúpené a s dobrým pocitom, ze som podporil nasich slovenskych skladatelov Very Happy Wink Cool
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
MichalSykora
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 31. 10. 2007
Príspevky: 90
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 27 01, 2014, 13:19    Predmet: Nie je vsetko zlato, co sa blysti. Odpovedať s citátom

Clovek, ktory spieva v tom zbore priznal, ze sa mu to tam velmi nepaci. Aj ked hudba je na relativne dobrej urovni, su to ludia, co nepraktizuju vieru. Podla mna je to vazny problem. Knaz, organista, kostolnik, spevaci, by mali byt ludia, ktori vynikaju v krestanskych cnostiach, nielen v hudobnych schopnostiach. Ja ako organista si to uvedomujem a nie som naivny.
_________________
Michal Sýkora, Kostol sv. Arnolda Janssena v Petržalke
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 27 01, 2014, 14:04    Predmet: Odpovedať s citátom

"Aj veľa kňazov poslušne prijalo vieru." (Sk 6, 7b) Very Happy
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra organisti.sk » Mediálne prenosy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional -- Ported for PHP-Nuke by nukemods.com
organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.19 sekúnd