Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 294 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Fórum

organisti.sk :: Zobraziť tému - detské sv. omše
FAQ
FAQ
Hľadať
Hľadať
Zoznam užívateľov
Zoznam užívateľov
užívateľské skupiny
užívateľské skupiny
Nastavenie
Nastavenie
Prihlásenie
Prihlásenie
Súkromné správy
Súkromné správy
Obsah fóra organisti.sk » Nová duchovná pieseň - mládežnícka hudba

odoslať novú tému   Odpovedať na tému
detské sv. omše
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
JanaHadryova
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 14. 04. 2008
Príspevky: 83
Bydlisko: Košice - Šaca

PríspevokZaslal: 25 05, 2014, 16:37    Predmet: detské sv. omše Odpovedať s citátom

Požehnané nedeľné popoludnie, milí kolegovia.
Zaujíma ma váš názor na problematiku detských sv. omší, resp. moja situácia. Aby som sa "zaradila", chcem vám povedať, že som aktívnou organistkou, snažím sa o zmysluplnú liturgiu (aby spevy boli vhodne tematicky i interpretačne prevedené, t. j. logické predohry, dohry a všetko, čo k tomu patrí), k môjmu vzdelaniu patrí okrem dvojkombinácie aj hud. výchova, v rámci ktorej som 5 rokov mala ako hlavný nástroj organ (pre doplnenie, mám skončené aj obidva cykly ZUŠ - klavír), snažím sa v liturgii využívať novú tvorbu z dielne R. Adamka, S. Šurina a iných hudobníkov.
...
Prečo toto všetko vypisujem. Pred krátkym časom som bola ako rehoľná sestra preložená na nové miesto pôsobenia. Prevzala som organovanie po mojej kolegyni "z fachu" a okrem organovania aj detské a mládežnícke sv. omše, ktoré tu bývajú. Priznám sa, že je to zatiaľ pre mňa dosť náročné, pretože prax je tu taká, že tieto omše boli doprevádzané syntetizátorom s použitím predvolených rytmov... Však to poznáte. Hopsasa.. Deti takmer tancujú... Keďže nie som zástancom, aby sa takýto typ "rytmizovania" zavádzal, zatiaľ to riešim tak, že syntetizátor som nahradila gitarou (keďže mám aké-také hud. vzdelanie, nehrám na 2 akordoch Smile ) a syntetizátor používam len na odpovede ľudu a žalm.
...
Mojím prianím je, aby aj takéto omše boli zmysluplné a aby deti "netancovali"... Skrátka, aby to nebolo hopsasa, ale dôstojné. Verím, že ma chápete. Zaujímalo by ma, akú máte predstavu o týchto omšiach, aby boli dôstojné, čo sa týka hudobného prevedenia. Nemôžem to jednoducho odignorovať, i keď tento štýl hudby mi celkom nesedí. Prebrala som to a zavedenú tradíciu nemôžem zrušiť a tiež nemôžem odmietnuť, že to hrať nebudem, lebo to by bolo dosť odveci.
Čítala som veľa diskusií k tejto problematike, že tie piesne sú primitívne, atď... Čo by ste mi poradili na skvalitnenie tejto liturgie? Keby malo byť podľa mňa, tie omše by som zrušila, lenže to by som sa mohla rovno pochovať. Tento trend v liturgii nezastavíme, toho sme si vedomí všetci. Ide o to, ako tomu dať zmysel.
Veľká vďaka za vaše príspevky.
...
PS: Jedna prosba. Nepíšte sem, prosím, názory, aké je to hrozné, aký primitívny štýl majú detské a mládežnícke omše, kam to smeruje, aká je spolupráca s kňazmi a že organ ustupuje a málokto má cit pre kvalitu. To všetci veľmi dobre vieme. Mne skôr ide o nejaké praktické pohľady. Milujem organ a organovú hudbu a bolí ma, kam to kráča.
_________________
sr. Terézia Jana Hadryová, SMVS
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 26 05, 2014, 15:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Obávam sa, že tu niet veľa možností:

1. Ak budete ďalej hrať v štýle hopsasa, bude Vás hniesť svedomie.
2. Budete s tým dlhodobo zápasiť, budete prechádzať krízami, kedy si poviete, že keď zotrváte v štýle hopsasa, azda o nejaký čas sa Vám podari úroveň zvýšiť. Potom možno nacvičíte niečo hodnotnejšie, z čoho budete mať radosť, ale znovu príde pád, keď sa Vám dostane výčitiek a nasmerovanie k hopsasa. Toto sa bude opakovať a opakovať, bude to dlhodobé, bolestné a zaradíte sa do kruhu organistov, ktorí toto zažívajú, keď balansujú medzi svojim cítením a svedomím a cítením správcu.
3. Poviete, že toto hrať nebudete. Tým ale nahneváte viacerých, ktorí si povedia, že keď to doteraz nevadilo iným, prečo zrazu špekulujete. Dostanete sa do nepriazne jednej skupiny, ale priazne inej - oveľa menšej, ale pomaly sa rozširujúcej skupiny, ktorá aj za cenu, že príde o svoje miesto, presadzuje ideály hodnotnej lit. hudby.

Kto povie, čo je hodnotná lit. hudba? Deti alebo ich rodičia, ktorí nevedia o žiadnych smerniciach? Či duchovenstvo, ktoré otvorene povie, že ignoruje tieto smernice, pretože sú to nepraktické poučky písané od stola?

Áno, toto je veľmi pesimistický príspevok. Rád by som napísal niečo optimistické, ale sám som riešil podobné veci a opísal som, čo sa dialo. A podobné to majú aj ďalší.

Čiže zhrnul by som to: zariaďte sa podľa svedomia a pokúste sa v tom vytrvať.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
JanaHadryova
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 14. 04. 2008
Príspevky: 83
Bydlisko: Košice - Šaca

PríspevokZaslal: 26 05, 2014, 21:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Veľká vďaka, hodnotný príspevok.
_________________
sr. Terézia Jana Hadryová, SMVS
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
FrantišekBeer
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 03. 02. 2013
Príspevky: 126
Bydlisko: Košice/Lübeck

PríspevokZaslal: 26 05, 2014, 21:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Existujú rôzne celkom vhodné a zároveň rytmické piesne použiteľné aj pre mladých.
Aj z JKS sa to dá spraviť fajn.

Vidím, že máte pobyt v Šaci - ak by ste mali čas, môžme sa v polovici júla stretnúť, nejaké materiály by som Vám dodal, resp. osobne poradil.
Dajte vedieť.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
JurajGonsor
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 22. 08. 2013
Príspevky: 18
Bydlisko: Boleráz

PríspevokZaslal: 05 06, 2014, 20:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Detské sv. omše hrávam už asi pätnásť rokov a ich zmysle je veľký. Lepšie je keď je menej hudobníkov a viac detíSmile To isté platí aj o mládežníkoch, ktorí valia na gitarách a bicích, ale zvyšok (väčšina) v kostole mlčí.

Spomeniem si na Trnavu - Tulipán - detské omše, ktoré boli (a neviem či ešte sú) jedným veľkým koncertom a detským nedeľným ruchom. Naproti tomu Trnava - Kopánka to mala poriešené tak ako treba. Nástroje ekonomicky, minimum predvádzania maximum doprevádzania, dirigentka a aj ukazovačky v únosnej miere. Obe farnosti detské omše praktizovali v nedeľu. Úroveň bola veľmi rozdielna (plus dávam Kopánke). Na detské, či mládežnícke omše mi prídu vhodnejšie dni v týždni (štvrtok a piatok)

Osobne volím gitara + animátorka/y pomocníčky so spevom. O dôležitosti nácviku pred omšou ani netreba písať (pol hodina až hodina). Na nácviku majú možnosť sa deti vybiť a potom sú na omši relatívne v pohode.

S detskou omšou je úzko spätý detský kánon. Ako katechéta som hrával v rôznych farnostiach a s rôznym materiálom. Najlepšia voľba je konbinácia gitara s deťmi základné spevy (úvod, obetovanie, prijímanie, záver) liturgické s organom (ak sa dá zabezpečiť), aspoň si deti "navyknú" na liturgickú hudbu.

Sem tam niečo pre deti vytvorím... Možno vás osloví táto pieseň (autorská). Dá sa odohrať v celkom svižnom tempe. Nahrávka, ktorú uvádzam je v pomalšom až hymnickom tempe.

https://www.youtube.com/watch?v=tr8uQa68OvU
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra organisti.sk » Nová duchovná pieseň - mládežnícka hudba Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional -- Ported for PHP-Nuke by nukemods.com
organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.19 sekúnd