Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 290 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Fórum

organisti.sk :: Zobraziť tému - Obuv na hru na organe
FAQ
FAQ
Hľadať
Hľadať
Zoznam užívateľov
Zoznam užívateľov
užívateľské skupiny
užívateľské skupiny
Nastavenie
Nastavenie
Prihlásenie
Prihlásenie
Súkromné správy
Súkromné správy
Obsah fóra organisti.sk » Rôzne témy - nezaradené

odoslať novú tému   Odpovedať na tému
Obuv na hru na organe Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
FrantišekBeer
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 03. 02. 2013
Príspevky: 126
Bydlisko: Košice/Lübeck

PríspevokZaslal: 17 02, 2016, 12:50    Predmet: Odpovedať s citátom

LukasDrozd napísal:
Prichodím do kostola medzi 17:42 a 17:46, to už zvonia zvony. Kňaz sa ako vždy dovalí do chrámu o 17:58 a ak má aj niečo vymyslené (napr. adoráciu, hentakú modlitbu, onakú poklonu, minipobožnosť, špeciálne požehnanie...), tak väčšinou je 18:01 keď odchádzam zo sakristie a to už by malo byť minimálne "Pane zmiluj sa".


Ak si v kostole už o 17:43:13 a kňaz príde o 17:58:23, máš 15 minút a 10 sekúnd na to, aby si sa na chóre zložil, prezul a až prezutý šiel do sakristie.

JozefTimulak napísal:
Lukáš, to sú tie "pastoračné dôvody" Very Happy


Lukáš a Jozef, zbytočne filozofujete o zážitkoch s nejakým nezodpovedným kaplánom. Prečo by toto malo pre nás smerodajné, a prečo by toto malo platiť ako argument?

Ja som v kostole vždy minimálne 10 minút pred omšou a keď tam kňaz nie je, hrám omšu tak, ako som si ju pripravil (pripravujem sa na ňu myšlienkami už aj pár dní vopred, rozplánujem si piesne, aby som ich dostatočne vystriedal, rozmýšľam o predohrách aj o tóninách, v ktorých dnes piesne budem hrať).
Ak kňaz niečo špeciálne vymyslí, vždy mi to oznámi pár dní vopred alebo ak sa nestretneme telefónom, smskou, mailom alebo cez facebook. Všetko sa dá len treba chcieť a byť zodpovedný - to platí pre obe strany.

Keby som mal pravidelné skúsenosti s takýmto chvatným jednaním (kvôli ktorému sa vraj nestihnem prezuť Shocked ), odmietol by som s takým človekom spolupracovať, ak sa nevie zodpovedne a včas pripraviť a vyjadriť.

Treba si uvedomiť, že aj keď sme služobníkmi Božími a cirkvi, musíme mať istú dôstojnosť a nemali by sme zo seba robiť pajácov len preto, že občas nám je liturgia dôležitejšia a sme na ňu lepšie pripravení ako niektorí kňazi.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
LukasDrozd
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 07. 10. 2006
Príspevky: 630
Bydlisko: Svit

PríspevokZaslal: 02 03, 2016, 20:31    Predmet: Odpovedať s citátom

U teba je to pochopiteľné, ty si organový profesionál, živíš sa tým (alebo to aspoň máš v pláne?), teda je pochopiteľné, očakávané a žiadúce, aby si mal všetko premyslené do posledných detailov.

My, Zuškarske lamky, väčšinou takéto veci nemáme čas (alebo chuť?) riešiť. Ja som rád, že sa priveziem do chrámu akurát na omšu, cestou sa pohádam s mládežou o tom, že idú v advente hrať "On vstal z mrtvych aleluja aleluja", sadnem, napadne ma prvá songa, ktorú si nalistujem, zazvonia a hrajem. Som rád, že mi to vychádza aspoň takto, čo sa roboty týka a veriaci sú radi tiež, že konečne nemusia počúvať čítaný žalm.

Mne kňaz nič dopredu SMSkou neoznamuje. Zrejme na mňa ani nemá číslo, však načo... Niekedy mám pocit, že veci si vymýšľa za jazdy. Čo by na to povedali Cirkevní pohlavári, to neviem. Proste príde a povie "Na konci bude adoracia, sa budem modliť a keď dám "Naumyselsvetehoca", tak potom hraješ Prevelebnej tu sviatosti (zdôrazňujem, že nie Ctíme túto sviatosť slávnu!)". Lenže to sa deje rýchlo. On príde, šmari svoje veci na stol v sakristii, hodí na seba štolu a počas toho mi básni o adorácií. Kým skončí, už má ornát a prevracia očami, že čo tam ešte robím, že už sme mali začínať...
Takže takto to nejako vyzerá u nás.
_________________
"I'm back and don't feat neither death nor pain"

Lukáš Drozd
Farnosť sv. Jozefa Robotníka
Svit
http://www.mego.6f.sk
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 04 03, 2016, 10:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Nie každý má šťastie na ideálneho spolupracujúceho kňaza. Spolupracovať s menej ochotným kňazom neznamená, že zo seba robíme pajáca.

My nie sme svadobní dídžeji, živnostníci, ktorí si dohodnú termín a odmenu, prípadne spíšu zmluvu o dodaní "produktu" či "služby" s klauzulami o odstúpení od zmluvy. U nás to takto zatiaľ nefunguje. Nemáme dostatok vyštudovaných profesionálov, a čo je horšie - nemáme dopyt po takýchto profesionáloch a už vôbec nie ochotu ich aj profesionálne odmeňovať.

Takže - ako píše Lukáš - keď máš zušku alebo ani to nie, si rád, že hráš, slúžiš spoločenstvu, napĺňa ťa to ľudsky aj duchovne, sem-tam ponadávaš. Zmena by mala prísť zhora a ak bude kňaz kvalitnej hudbe rozumieť, postaví sa za rekonštrukciu či stavbu nového kvalitného organa, potom azda aj dohliadne, aby sa jeho profesionálni organisti prezúvali Smile.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra organisti.sk » Rôzne témy - nezaradené Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2
Strana 2 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional -- Ported for PHP-Nuke by nukemods.com
organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.19 sekúnd