Zaregistrovaný od: 18. 07. 2006 Príspevky: 34 Bydlisko: Nevoľné, Bratislava
Zaslal: 26 07, 2007, 13:00 Predmet: kremnický hradný organ
Len sa chcem podelit o nadherne zazitky z organovych koncertov, ktore maju uz dlhorocnu tradiciu v Kremnici "na zamku"...
su to nadherne chvile a kto z vas zazil organ v kremnici - zvuk, akustika, urcite vie o com hovorim...
je super, ze aj taketo akcie sa deju na Slovensku a ludia ich navstevuju, maju zaujem o taketo umenie a uz tak dlho to vydrzalo (teraz bezi 11.rocnik)... pre viac info, si mozete kliknut na www.kremnickyhradnyorgan.sk
pri tejto prilezitosti sa chcem spytat, ci mi neviete poradit:
hral tam p.Stefan Ternóczky, je zo Slovenska, okrem inych skladieb aj:
S. Ternoczky: In memoriam K. Svoboda (Cirkus Humberto)
P. Hapka: Perinbaba a Tisicrocna vcela (transkripcie pre organ)
myslite, ze je mozne niekde to zohnat? bolo to fakt nadherne, cloveku chodili az zimomriavky po tele...
Zaregistrovaný od: 18. 05. 2007 Príspevky: 88 Bydlisko: Banská Bystrica
Zaslal: 27 07, 2007, 16:46 Predmet: Re: kremnický hradný organ
lenka napísal:
Len sa chcem podelit o nadherne zazitky z organovych koncertov, ktore maju uz dlhorocnu tradiciu v Kremnici "na zamku"...
su to nadherne chvile a kto z vas zazil organ v kremnici - zvuk, akustika, urcite vie o com hovorim...
je super, ze aj taketo akcie sa deju na Slovensku a ludia ich navstevuju, maju zaujem o taketo umenie a uz tak dlho to vydrzalo (teraz bezi 11.rocnik)... pre viac info, si mozete kliknut na www.kremnickyhradnyorgan.sk
pri tejto prilezitosti sa chcem spytat, ci mi neviete poradit:
hral tam p.Stefan Ternóczky, je zo Slovenska, okrem inych skladieb aj:
S. Ternoczky: In memoriam K. Svoboda (Cirkus Humberto)
P. Hapka: Perinbaba a Tisicrocna vcela (transkripcie pre organ)
myslite, ze je mozne niekde to zohnat? bolo to fakt nadherne, cloveku chodili az zimomriavky po tele...
Ja som tiez bola na kremnickom hradnom organe. Kamaratka ma tam vytiahla nakolko registrovala. Bol to uzasny zazitok. V kremnici som bola prvykrat v zivote a bolo to super. Jedine co by mi asi vadilo by bolo asi to ze keby hram na tom organe koncert ja, asi by mi vadilo dost to ze by som vsetky casti organa mala rozhodene po celom chore a ze by ten zvuk nedosiel ku mne tak ako k posluchacom, nechcem povedat ze by ma to rozhadzalo ale asi hej.. co by mi vadilo ze by zamnou hucali tie basy a taky pozitiv by som asi zretelne nepocula... no ako kedy... ale je to fakt super zazitok
Ked som pred 15 rokmi zacinal s organom, bol pre mna kremnicky zamocky organ (vtedy novotou vonajuci) nieco neskutocne a uzasne motivujuce. Takze Vase odusevnenie mi nie je vobec cudzie.
Skoda, ze je rozhadzany po celom kostole, ale to je problem koncepcie. Pri poslednej oprave istou ceskou firmou boli snahy premiestnit hraci stol do stredu, co by organistovi neskutocne pomohlo, zial zislo z toho.
Za tie roky som tam pocul desiatky koncertov a tych organistov, ktori si tam vedeli naregistrovat nebolo mnoho. Kym clovek neposadi za organ niekoho ineho a nejde sa poprechadzat po kostole, aby mohol pocut, ako to znie dole, takmer nema sancu podla zvukoveho obrazu spoza hracieho stola dobre naregistrovat. Najvacsi "Hammer" bol, ked jeden super organista hral velkeho Bacha, v pravej lodi bolo pocut plny pedal s 16´ a 8´ jazykmi a z manualovej hry clovek moc nemal. V lavej opacne. Ale pedalovalo mu to dobre.
Co je ale obrovska skoda, ze sa nezachoval stary Rieger, ktory bol ciastocne zniceny vandalmi pocas zdlhavej opravy hradneho arealu. Pani z Rieger-Kloss-u sa priklonili k stavbe noveho. Vraj sa uz nedal opravit. Bol to cisto mechanicky 2-manualovy organ s 3 jazykmi (o.i. Physharmonika s vlastnym "Windschweller"..neviem, jak sa to povie po slovensky )
No dnes, vlastne uz vcera som tam bol 1. krat v zivote - no moj pocit taky sladko kysly, tak by som to vystohol asi najlepsie. Podla mna je ten organ nejak divne rozmiestneny a fakt tam maju ucinkujuci problemy s registraciou a vobec pocut sa. Zrejme mozu mat aj problem tu skladbu, ktoru hraju, nejak precitit, dat do suladu organ, priestor, dielo a jeho vyraz. Ten organ mi pripada tak, ze vlastne vsetci by mali sediet otoceny dozadu, smerom k organu . Aspon mne v pravej lodi to tak znelo. Hlavne kvoli pozitivu, lebo ten by mal asi zniet do laveho ucha (aspon pri orchestroch to tak je a je to dobre, ze vyssie "zvuky" su nalavo, lebo sluch je tak "stavany")
Co je ale obrovska skoda, ze sa nezachoval stary Rieger, ktory bol ciastocne zniceny vandalmi pocas zdlhavej opravy hradneho arealu. Pani z Rieger-Kloss-u sa priklonili k stavbe noveho. Vraj sa uz nedal opravit. Bol to cisto mechanicky 2-manualovy organ s 3 jazykmi (o.i. Physharmonika s vlastnym "Windschweller"..neviem, jak sa to povie po slovensky )
samozrejme, ze to nebude nikto opravovat, ked viac zarobi na stavbe novej, trojmanualovej obludy... skoda starkeho riegera
No, toho organu je fakt skoda. Ale myslim, ze v tom nemali prsty len Riegraci... No to neriesme, uz som nastval asi dost ludi, takze nech si kazdy zostane pri svojej estetike...
Ale ten organ je nenavratne prec. A to bol TEN organ od Riegra z jeho prvych rokov. Je to obrovska skoda... Ked vies, ako ti pani pracovali na niceni nasich skvostov, nie je tento pripad az taky vynimocny. Ale ten organ bol.
Bol na organovej empore, na oboch stranach, ale blizsie k stredu, kde bol aj hraci stol. Jano Fric, ktory byva v Ziline Ti moze povedat viac, robil o tom kedysi SOCku.
Zaslal: 06 08, 2007, 19:43 Predmet:
Poviem vam ze som si myslela ze vacsina hudobnikov su dost velky suchari a este k tomu aj namysleny pravdepodobne je to len mensina ludi s ktorymi som sa kedy v zivote stretla... napr teraz na koncertoch kremnickeho hradneho organu som bola velmi milo prekvapena... organisti boli velmi mili a ochotni.. aspon ti s ktorimi som sa ja osobne rozpravala... a v poslednom case prichadzam na to ze ti co daco kedy v zivote dosiahli su ovela skromnejsi ako ti co v podstate nevedia nic zahrat a robia take formy zo seba ze koniec myslela som si ze interpret ktory vyhral medzinariodnu sutaz bude asi trochu namysleny ale vobec to nie je tak... .... vravim na tychto koncertoch som bola velmi milo prekvapena.. .inak co si myslite o skladbach a ich prednese danych interpretov... resp.. o registracii....
v poslednom case prichadzam na to ze ti co daco kedy v zivote dosiahli su ovela skromnejsi ako ti co v podstate nevedia nic zahrat a robia take formy zo seba ze koniec myslela som si ze interpret ktory vyhral medzinariodnu sutaz bude asi trochu namysleny ale vobec to nie je tak
Hovorí sa, že strom, ktorý nie je ovešaný žiadnym ovocím, sa vystiera vysoko nahor, zatiaľ čo strom, ktorý je plný ovocia sa skláňa k zemi... _________________ František Beer, študent Cirkevného konzervatória v Bratislave a organista v Dominikánskom kostole v Košiciach.
Zaslal: 08 08, 2007, 16:26 Predmet:
Frantisek_Beer napísal:
Dendulvlocka napísal:
v poslednom case prichadzam na to ze ti co daco kedy v zivote dosiahli su ovela skromnejsi ako ti co v podstate nevedia nic zahrat a robia take formy zo seba ze koniec myslela som si ze interpret ktory vyhral medzinariodnu sutaz bude asi trochu namysleny ale vobec to nie je tak
Hovorí sa, že strom, ktorý nie je ovešaný žiadnym ovocím, sa vystiera vysoko nahor, zatiaľ čo strom, ktorý je plný ovocia sa skláňa k zemi...
Vidis mudre..... a dost fascinujuce....aspon pre mna
Ja som bol na štyroch koncertoch a to na p.Ternóczkeho, Moniku Kecskés, Arkadiusza Bialica a prof.Michalka. To čo som zažil tento ročník, bolo proste neuveriteľné. Lebo to čo autori sľubovali aj dosiahli. Všetky registre, boli zapojené do organu, teda v jednotlivých častiach skladby, ale mojou oblubenou skladbou je Fantázia a fúga na chorál "Ad nos, ad salutarem undam." a v prevedení p. Ternóczkeho to bolo naozaj úžasné.
Monika Kecskés a jej výber - Liszt a Duruflé ma trochu prekvapilo, lebo neviem sa mi to veľmi nehodilo, ale aj tak zvuk, skldaba, hranie - úžasné.
Pán Bialic - najlepší organista, ktorého som doteraz počul, fakt si zaslúžil tú 2.cenu v medzinárodnej súťaži v Chartres. Jeho registrovanie, ktoré bolo veľmi precízne - francúzske, fakt, super, skladby - paráda. Vtedy som sa s ním trochu aj porozprával a povedal, že je to najlepší organ. A že na Slovensku máme vynikajuce organy. A to už ked povie, taká kapacita, tak to musí byť pravda a vtedy mi dovolil sadnúť si aj za organ. Organ bol úžasný, všetko pri ruke, nemal žiadnu chybu.
Jeho koncert bol proste úžasný. Ja som bol proste omámený jeho hrou - perfektné.
Prof. Michalko - ako vždy vynikajúci. Skladby nádherné, registrovanie, hra paráda
Celý festival bol veľmi veľkolepý. Som rád, že som sa ho mohol zúčastniť. _________________ Matúš Sliacky, organista
Naposledy upravil matus90sl dňa 24 08, 2007, 20:00, celkovo upravené 1 krát
Fantázia a fúga na chorál "Ad nos, ad salutarem undam" - Franz Liszt, je to polhodinová skladba, fakt veľmi, veľmi nádherná _________________ Matúš Sliacky, organista
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre