Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 302 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Lysá pod Makytou

Farnosť: Lysá pod Makytou
Kostol: sv. Štefana Uhorského
Organár: nie je známy
Rok postavenia: 19. st
Traktúra: mechanická
Vzdušnice: zásuvkové
Počet manuálov: 1
Počet registrov: 13

Dispozícia:

Organová skriňa je rozdelená na C a Cis stranu. Nástroj má jeden manuál, s rozsahom od C do c3, s krátkou spodnou oktávou.

Manual C,- c´´´ ; krátka veľká oktáva / kurze untere Octave:
Flauta major 8´
Gamba 8´
Principál 4´
Flauta minor 4´
Oktáva 2´
Nasard 2 2/3´
Kvinta 1 1/3´
Superoktáva 1´
Mixtura 3 rad.

Pedal C - a; krátka veľká oktáva / kurze untere Octave:
Subbas 16´
Oktávbas 8´
Superbass 4´

Tremolo pre celý organ./ tremulant fur ganze Orgel


Poznámky autora príspevku:
Organ bol postavený pravdepodobne preškoleným kováčom. Rok postavenia nie je známy, ale predpokladám, že ak bol Kostol sv. Štefana postavený v roku 1824, je možná stavba organa ešte v tomto storočí.
Pri stavbe nástroja sa použil nekvalitný materiál ako na píšťaly, tak aj na ostatné časti. Technický stav je žalostný. Vnútro nástroja nebolo udržiavané, preto je plné prachu, častí omietky z interiéru kostola. Registre sú rozladené. Korunovačný register Mixtura 3rad. je takmer nepoužiteľný. V pedáli nie je prakticky zastúpený tón Gis, lebo v malej oktáve nefunguje a vo veľkej oktáve je naladený ako tón E. Priestor medzi manuálom a pedálom je malý, preto je obtiažné hranie pre vyššieho organistu...je vylúčené použitie pedálovej aplikatúry.
Môj návrh na riešenie je vykonať generálnu opravu nástroja s vymenením vzdušníc, manuálu, prerobenia pedálu, vyčistenia, výmeny množstva píšťal, naladenia, prerobenia prívodu vzduchu a výmeny kompresora alebo zakúpiť elektrický organ, ktorého kúpa by bola nepomerne menšou finančnou záťažou.


Poznámky recenzenta:

Organ svojím tvaroslovím pripomína nástroje Fratiška Harbricha z Brna, u ktorého sa vyučil aj Martin Šaško. Jednoznačne to však nieje jeho dielo, pravdepodobne nejakého jeho žiaka. Je to o to pravdepodobnejšie, že z Brnom mal tento región pomerne úzke vzťahy. Ťažko dnes posúdiť kvalitu prác stavitela. Organ prešiel v 70-tych rokoch 20. storočia "opravou\", ktorú podľa signatúr na píštalách pravdepodobne previedla f. Rieger - Kloss. Nástroj by si zaslúžil šetrné reštaurovanie, rozhodne nie nahradenie za elektronický nezmysel.

Pridané: 8. March 2007
Recenzent:Jozef Plevák

Kliknutí: 4631

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

Lysá pod Makytou
Autor: Giusi127 - 2. 03. 2008, 15:04:04
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Organ postavil v roku 1827 (3 roky po posviacke kostola) Jan Huvar z Albrechtičiek, ktorý bol organár-samouk. Neskor bol v opravovany Josefom Schrammom z Valašského Meziříčí na Morave, ktorý sa okrem iného vyučil u Martina Šaška. V súčasnosti je organ opravený, naladený, má opäť nádherný, typický pre toto obdobie, hlas - obdobie barokového organárstva na Morave v 17. - 19. storočí. Prosím admina, aby počet registrov znížil na 12, tremolo nie je register a v pedáli nie je názov registra Superbass 4´, ale OKTÁVA 4´.

Lysá pod Makytou
Autor: Giusi127 - 12. 07. 2007, 20:46:46
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Vyzerá to tak, že organ má najlepšie roky za sebou. Bol ku nám prevezený z iného kostola - vyjadrenie organára. Je to len krabica plná dokaličených dielov. Európska únia by mohla podporovať aj takéto aktivity, nie stavať golfové ihriská pre papalášov.

Lysá pod Makytou
Autor: Giusi127 - 25. 03. 2007, 22:12:12
Moje hodnotenie technického stavu organ:


Ospravedlnujem sa, ale v pedali NIE JE Kvintbas, ale Subbas 16´, Oktavbas 8´, Oktava 4´.

Lysá pod Makytou
Autor: exitus - 10. 03. 2007, 20:05:05
Moje hodnotenie technického stavu organ:


SUHLASIM S POZNAMKOU RECENZENTA.... KED BUDEME VSADE INSTALOVAT ELEKTRONICKE PORNOFONY, ZNICIME AJ TIE POSLEDNE DOBRE HISTORICKE ORGANY

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.08 sekúnd