Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 211 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Fórum

organisti.sk :: Zobraziť tému - Organista na svadbu
FAQ
FAQ
Hľadať
Hľadať
Zoznam užívateľov
Zoznam užívateľov
užívateľské skupiny
užívateľské skupiny
Nastavenie
Nastavenie
Prihlásenie
Prihlásenie
Súkromné správy
Súkromné správy
Obsah fóra organisti.sk » Hobby alebo zarobková činnosť?

odoslať novú tému   Odpovedať na tému
Organista na svadbu
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
JozefTimulak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 28. 01. 2007
Príspevky: 810
Bydlisko: Čaňa

PríspevokZaslal: 05 08, 2015, 8:19    Predmet: Organista na svadbu Odpovedať s citátom

Ahojte. Znovu a znovu narážame na problémy so zháňaním ale aj odmeňovaním organistov na sobášoch.

Súčasná situácia:
- Miestny organista ochotne príde hrať sobáš ale za organom zbadá iného organistu, ktorého si súkromne objednali svadobčania. Nik ale neoznámi miestnemu organistovi, že chodiť nemá.
- Inokedy, keď sa zistí, že nik nemôže prísť, zavolajú nás v piatok večer zachraňovať situáciu. Povieme si, že pomáhať si treba a ideme, čím vlastne prispievame k neriešeniu situácie.
- Niekde je odmena čisto na svadobčanoch, či a ako sa odmenia, je pre organistu dopredu neznáme.
- Inde sa platí akýsi paušál na fare, povedzme X eúr, organista z toho dostane Y.
- Občas, pár minút pred začiatkom obradu, si ktosi zo svadobčanov zažiada spievať nejakú nám neznámu alebo nevhodnú pieseň a nie je už priestor na precvičenie či vysvetľovanie.

Vezmime si ale napríklad fotografa, kameramana, DJ-a, prenájom sály. To všetko si svadobčania zajednávaju aj rok dopredu za jasne stanovených podmienok. Fotograf povie, že za toľko hodín a toľko fotiek berie toľko eúr, odprezentuje svoje portfólio a svadobčania sa rozhodnú. Tak isto si prídu prezrieť sálu, prečítajú recenzie, atď.

Môj návrh, o ktorom by sme mohli diskutovať:
Navrhujem, aby sa tento systém zaviedol i medzi organistov.
- Stanovme si cenník
- Žiadajme stretnutie so snúbencami
- Dohodnime piesne

Ak by sme to urobili všetci alebo aspoň väčšina, svadobčania by to prijali a predpokladám, že by boli aj radi. Aj pre nich môže byť nepríjemné, že vlastne nevedia, kto a ako kvalitne im bude hrať, aké piesne či skladby. Taktiež navrhujem zrušenie paušálov, fara nech žiada, koľko potrebuje pre seba, ale organistov nech odmeňujú svadobčania podľa dohody.
_________________
Jozef Timuľák
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
ErikKrajincak
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 27. 07. 2014
Príspevky: 19
Bydlisko: Báb okr. Nitra

PríspevokZaslal: 05 08, 2015, 19:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Plne s tebou suhlasim a myslim ze toto je v nasej moci
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
AdamPetrik
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 30. 07. 2013
Príspevky: 15
Bydlisko: Kolačno

PríspevokZaslal: 06 08, 2015, 16:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Veľmi dobrá iniciatíva, často aj samotní snúbenci sú veľmi neinformovaní ohľadne toho, čo my organisti vlastne na sobášnej svätej omši budeme robiť Smile (kňaz na to často zabúda im to medzi iným vysvetliť). Bohužiaľ, niekedy sme aj my voči sebe takí márnomyseľní (ješitný) a niekedy považujeme organ za naše privátne vlastníctvo a nebodaj že si dovolíme niekam prísť hrať. Čo mňa osobne mrzí je, že napriek tomu, že svadba sa plánuje dlhšiu dobu je hudobná stránka svadobnej svätej omše často odsúvaná na poslednú chvíľu. A často sú požiadavky snúbencov také uletené, že sa nestíham čudovať. A vysvetliť im, že niektoré piesne (často aj "hitovky" z hudobných televízií) sú nevhodné do kostola. Naopak často sa ponúknu nejakí známi, ktorí radi svadobčanom odspievajú primerané piesne/žalm.
Čo sa týka odmeny, osobne mi stačí aj obyčajné "ďakujem" a či už snúbenci sa chcú odmeniť finančne či nejako inak nechávam na nich. Čo sa mi avšak nepáči je to, že sa aj v tejto oblasti vytráca elementárna slušnosť a dokonca niektorí svadobčania si myslia, že vlastne je to naša povinnosť im zahrať a nejaká vďaka od nich je ďaleko za kopečkami. Ja si často kvôli sobášu musím prekopať celý sobotňajší program a tiež ma to stojí čas.
Veľmi by ma potešilo, keby výsledkom tejto iniciatívy bol nejaký "papier", ktorý jednoducho svadobčania a my organisti budeme rešpektovať a riadiť sa ním. Určite by to pomohlo tak nám, ako aj im.
_________________

Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail Zobraziť autorove WWW stránky
MichalSykora
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 31. 10. 2007
Príspevky: 90
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 15 08, 2015, 21:57    Predmet: Odpovedať s citátom

So sobasmi mam tiez skusenosti. Najhorsie, ked ma zavolaju niekam, kde som v zivote nebol a neviem ani len organ zapnut...

Nehravam vo farskom kostole, takze pokial mna niekto poziada hrat, tak si vypytam 30eur + zakusky. Ak je to urgent, tak 50eur. Samozrejme repertoar konzervativny, ked sa nepaci, tak bohuzial. To sa tyka cudzich ludi. Pri rodine a priateloch je to ine Smile

Organisti, je to len na nas. Vzdy si stanovte podmienky spoluprace. Ked pride vybavovat buduca svokra, tak je to podozrive, trvajte na tom, aby prisli snubenci Smile Taktiez ak pride za vami knaz - s nim podmienky spoluprace nedohodnete..

Tak vela stastia.
_________________
Michal Sýkora, Kostol sv. Arnolda Janssena v Petržalke
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
BranislavKostolany
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 03. 02. 2013
Príspevky: 40
Bydlisko: Nové Zámky

PríspevokZaslal: 16 08, 2015, 16:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja zažívam tieto dve situácie:

1. V kostole, - v ktorom hrávam dennodenne je to všetko "paušálne" cez farský úrad. Tam podstate snúbenci nemajú s organistom žiadny kontakt. Občas krabica so zákuskami.

2. Stáva sa (túto sobotu 2-krát), že prídu za mnou snúbenci, že či by som im mohol prísť hrať na sobáš do františkánskeho kostola (čiže do druhého kostola).
Tam im vraj na príprave povedia, že si musia sami zohnať organistu (hoci sú tam aspoň traja - a možno práve preto Smile ).

V tom druhom prípade je to úplne o niečom inom. Zvyčajne sa stretneme, ukážem im piesne, porozprávame sa o nastávajúcej svadbe a vznikne medzi nami nejaký ten kontakt.
A zvyčajne v týchto prípadoch dostávam aj väčšiu "výslužku".

Už veľakrát som si povedal, že si stanovím ceny, ale vždy keď príde k tomu rozhovoru so snúbencami, tak to nechám na nich.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MichalSykora
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 31. 10. 2007
Príspevky: 90
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: 17 08, 2015, 10:06    Predmet: Odpovedať s citátom

No mne sa raz stalo, ze som nedostal ani "dakujem". To bola moja prva svadba. Potom som sa poucil, ale povedal som si, ze budem hrat len rodine a znamym. Teraz by som obcas prijal aj cudzich, ale s jasne dohodnutymi podmienkami, teda vyslovene komercne Smile
_________________
Michal Sýkora, Kostol sv. Arnolda Janssena v Petržalke
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
LukasDrozd
zaregistrovaný užívateľ
zaregistrovaný užívateľ


Zaregistrovaný od: 07. 10. 2006
Príspevky: 630
Bydlisko: Svit

PríspevokZaslal: 06 10, 2015, 22:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja už som na toto stratil nervy. Ľudia, ktorí sú v kostole tretí a posledný krát (nerátam pohreb) a idú mať svadbu musia rátať s tým, že takáto svadba mi poriadne žerie nervy, a nie je to pre mňa nič inšie ako strata času. A tú stratu času mi musia zaplatiť. Takže mne už je jedno, ja pýtam rovno 30€ za svadbu vo farnosti, ak majú nejaké špeciálne želania, musia spĺňať liturgické normy a musia mi ich dať tri mesiace vopred, aby som sa naučil a priplatiť dvacku za to, že som ochotný sa to naučiť. Toto opatrenie som uviedol do praxe potom, čo odomňa chceli neviem aké veľdielo, nad ktorým som denne strávil aspoň dve hodiny po dobu dvoch mesiacov a nedostal som za to ani pán boh zaplať.
Za zachraňovanie situácie pýtam stovku. Nie, nie je mi to blbé, ani sa nehanbím. Pokiaľ im nie je blbé mi volať v sobotu o 14:00, že vo farnosti 30km ďaleko majú o 14:30 svadbu... musia s tým rátať Wink

Jožko, s tým, že si rok dopredu musia zabeštelovať sálu a fotografa a dostanú presný cenník, to máš čistú pravdu. A malo by to byť aj v našom prípade. Ľudia proste musia pochopiť, že my nie sme panáci na gumičke, ktorí do 5 minút stoja vo dverách chrámu, keď si oni písknu. Máme vlastné životy, robotu, rodiny. Mne na také svadby ani nie je príjemné chodiť, pretože miestami vidím takú dehonestáciu tejto sviatosti, že to celé v mojich očiach pomaly každým sobášom klesá. Za dva roky sa žením. Ako to potom ja mám brať vážne a dôstojne, keď vidím ten bordel? Takže toto všetko k tomu prispieva...

Riešiť niečo na úrovni paušálu za svadbu je blbosť jak traky si myslím, keďže nie je organista ako organista.

Čo sa týka repertoáru, myslím si, že som si to vymyslel dobre. Tri mesiace vopred doručia noty, alebo smola. Ja nie som mozart, že sadnem a hrám... Vďačiť ti chcem mama a podobné hity pre jubilantov odmietam hrať
_________________
"I'm back and don't feat neither death nor pain"

Lukáš Drozd
Farnosť sv. Jozefa Robotníka
Svit
http://www.mego.6f.sk
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky ICQ
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra organisti.sk » Hobby alebo zarobková činnosť? Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional -- Ported for PHP-Nuke by nukemods.com
organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.27 sekúnd