S očakávaním zakladám túto novú tému,v ktoréj prosím o vyjadrenie vás organistov i amaterov/milovníkov/...,ktorí sa rozumiete organologii, aby sme si korektne vymenili názory tykajúce sa tejto problemetiky...u viacerích organostov som si však všimol, že dokážu pekne a čisto hrať ba aj podať hudbu, ale organu-ako takému, sa vôbec nerozumejú ba bez profesora alebo učiteľa si sami skladbu ani nedokážu naregistrovať...teda znie otázka.."nemá ísť interpretácia ruka v ruke s dobrou znalosťou organologie a disponovania??????????? Teda drahí kolegovia...sme snád "nedeľnými" šoférmi organa?
Dakujem sa skvelé postrehy...
Pavol S.Valášek-študujúci organista na konzervatoriu
Skúsim trocha porovnávať.. Myslím, že tých diskutujúcich, ktorí vedia programovať aspoň v základnom PC programe je tu asi žalostne málo, ale predsa všetci využívame Pc a je pre nás každodenne samozrejmosťou. _________________ Michal Bisaha-exorganista
prepáč, asi som si to mal nechat na koniec....
samozrejme treba o tom hovoriť, je lepšie ak si vie organista zopár vecí spraviť, resp. vie riešiť menšie problémy... to je môj názor _________________ Michal Bisaha-exorganista
Neviem ako ostatných, ale mňa celkom bavilo skúmať "črevá" organu. Literatúra je dostupná, tak prečo sa tomu nepovenovať? Je to zaujímavé. A navyše, každý organista by mal vedieť základy - priladiť zúfalo rozladenú píšťalu, dotiahnuť/uvoľniť abstrakt, vymeniť žiarovku (to hádam vie každý) a riešiť iné bežne sa vyskytujúci problémy. Pre jednu píšťalu/klávesu predsa nebudeme volať organára a riešiť to tým, že nebudem daný register používať je hriech... _________________ "I'm back and don't feat neither death nor pain"
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre