Zaregistrovaný od: 14. 04. 2015 Príspevky: 6 Bydlisko: Bratislava
Zaslal: 10 03, 2016, 11:43 Predmet: Stavba píšťal a vznik zvuku v nich
Dobrý deň prajem,
Chcel by som sa vás spýtať na stavbu a vznik zvuku v píšťalách. Ide o to, že do školy mám spraviť projekt, a zrovna na túto tému na internete nieje vela nákresov/článkov. Najviac zatial čo som čerpal bolo zo stránky http://homen.vsb.cz/~ber30/texty/varhany/anatomie/anatomie.htm
Je tam opísaná akustika, a šírenie vĺn. Myslel som si že v sekcií píšťaly bude niečo o stavbe alebo vzniku zvuku, ale bič tam nieje. Taktiež čo sú tam linky na ďalšie stránky, tak tie sú bohužial zrušené.
Vedeli by ste mi pomôcť?
Naposledy upravil DominikSalgovic dňa 10 03, 2016, 22:18, celkovo upravené 1 krát
V základe je princíp podobný, ako keď švihneš haluzou vo vzduchu a ozve sa zvuk. Vzduch stojí a haluz sa hýbe a to vydáva zvuk. Alebo aby som to upresnil, tak haluz dáva do pohybu vzduch. Vrtenie haluzou je mechanické vlnenie, ktoré častice haluze prenášajú na častice vzduchu. Mechanické vlnenie je zvuk (najčastejšie vo vzduchu, ale môže to byť aj sklo, voda, guma...)
No a v organovej píšťale je to podobné, ibaže "haluz" stojí na mieste a hýbe sa vzduch.
Ten sa potom láme na lábiu, časť odchádza het a časť ide do ozvučnice. Podľa toho aká je dlhá ozvučnica, vzniká tón s danou výškou (napr. komorné a má 440 Hz, čo znamená asi toľko, že struna gitary, ktorá hraje komorné A, kmitá zo strany na stranu 440 krát za sekundu. To isté v prípade mechanického vlnenia vzduchu, len tam sa to nedá vidieť) _________________ "I'm back and don't feat neither death nor pain"
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre