Zaslal: 18 03, 2017, 20:03 Predmet: Gitary už aj na lumene
Vážení kolegovia!
Dnes (18. 3. 2017) som si pustil z archívu svätú omšu na lumene a bol som zaskočený, keď som započul zvuk gitary. Možno budem staromódny, ale neviem sa do takejto omše zapojiť. Mám dojem, akoby som bol na nejakom koncerte - problém je v tom, že na koncerte, na ktorý som nechcel ísť.
Aby bolo jasné, všetkým nám ide o dobrú vec a robíme to najlepšie ako vieme. Ale nie som si istý, či je v poriadku, ak mediálne prenosy nie sú ukážkové.
Úvodná pieseň podľa mňa nekorešpondovala s tým, o čom má byť. Spev na obetovanie sa štandardne spieva, no nestotožnujem sa s umeleckou hodnotou tejto piesne. Sanktus bol zo spevníka, ktorý mi nie je známy a vôbec sa do neho nemôže účastník liturgie zapojiť. Tiež mám dojem že nedostatočne korešponduje s pôstnym obdobím. Ďalej nasledovala modlitba Otče náš, ktorej prevedenie dľa môjho názoru tiež nie je vhodné.
S ostatnými časťami predmetnej omše nemám vážnejší problém, aj keď sa s nimi nestotožňujem. Nech uzavretejšie spoločenstvá slávia omše podobného typu, kde sa vedia všetci zapojiť do celého slávenia. Nemyslým si však, že takáto omša je vhodná na mediálny prenos, kde sa do slávenia chcú zapojiť tí, ktorí z rozličných dôvodov nemôžu ísť na svätú omšu a chcú sa do nej ZAPOJIŤ prostredníctvom mediálneho prenosu.
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre