Dobrý večer.
Asi položím trochu začiatočnícku otázku, ale potreboval by som poradiť. Počas adorácie sa zaspieva Ctíme túto sviatosť slávnu, nasleduje požehnanie ľudu a kňaz ide odložiť Sviatosť oltárnu do Bohostánku. U nás sa zvykne pred tým, ako kňaz Sviatosť odloží, recitovať Nech je zvelebený Boh. A keďže v každej publikácii je iný text, hľadal som v mediálnych prenosoch, ktorý text sa najčastejšie používa, aby som to mohol hrávať. A pri tejto príležistosti som hľadal rôzne mediálne prenosy a zistil som, že Nech je zvelebený Boh sa hrá a recituje minimálne, často sa tam nezahrá nič alebo sa spieva hymnus Kristus víťaz. U nás sa následne ešte hráva aj príslušná mariánska antifóna a všimol som si, že tiež ju málokde zahrajú. Preto by som sa chcel spýtať skúsenejších kolegov, ako to má byť liturgicky správne.
Čo je a čo nie je liturgicky správne, je ťažko povedať. Dôležitá je Sviatosť oltárna pri adorácii/poklone, vzdanie úcty a poklony. Ďalej čo sa spieva po požehnaní závisí od farnosti, resp. kňaza, čo si želá. Keď je u vás taký zvyk/tradícia, že sa recituje Nech je zvelebený Boh a potom nasleduje antifóna, tak to treba zachovať. Určite by bolo vhodné si ujednotiť texty týchto piesni. Pomohlo by možno to naklepať na papier a rozdať ľudom, aby si nespieval alebo nerecitoval každý to svoje.
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre