Zaslal: 13 04, 2017, 13:31 Predmet: Krížové cesty - poďakovanie
V JKS máme 3 piesne určené špeciálne ku krížovej ceste, no z neznámeho dôvodu sa veľmi často používa aj pieseň JKS 172 - Stála Matka Bolestivá. Možno z oných "pastoračných dôvodov", aby sa krížová cesta odbavila čo najskôr.
V tohtoročnom pôste som si uvedomil, že som vlastne vďačný ľuďom, ktorí modifikujú texty treba-netreba. V našom kostole sú totiž v laviciach rozdané znotované spevníky s "novým textom", no niektorí veriaci si nosia vlastné spevníky rôznych iných vydaní. Zároveň v našom kostole nespievam - ako organista len hrám - a spev ľudu doprevádzam hrou na organe. Pri piesni JKS 172 potom nastane problém, že nikto nevie, ktorý text by sa mal spievať, a tak nespieva nikto, takže krížová cesta je doprevádzaná vlastne len inštrumentálnou hudbou.
Na prvý pohľad je to trápne, no uvedomil som si, že je to vlastne super. Dospeli sme konečne do štádia, že pieseň JKS 172 sa pri krížovej ceste nespieva a miesto dostali na to určené piesne. Týmto teda ešte raz ďakujem autorovi nových textov za napravenie situácie.
Zároveň by som aj poprosil, aby nové texty už negeneroval. Veď tradičný, predkoncilový spevník si nezaslúži takéto modernistické šliapanie. Aj archaizmy majú svoje čaro, majme úctu k hodnotnému dielu a používajme originál. _________________ Jozef Timuľák
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre