Poprosil by som ctených kolegov organistov, aby už aj malé deti viedli ku kráse organovej hudby, aby sa deti naučili vnímať, čo je to liturgia, že to nie je estráda s gitarami a pod. Niekedy sa mi totiž zdá, že kvôli podkladaniu sa úrovni detí robíme z liturgie cirkus Humberto... _________________ Mgr. Vladimír Kopec, organista, pedagóg.
Poprosil by som ctených kolegov organistov, aby už aj malé deti viedli ku kráse organovej hudby, aby sa deti naučili vnímať, čo je to liturgia, že to nie je estráda s gitarami a pod. Niekedy sa mi totiž zdá, že kvôli podkladaniu sa úrovni detí robíme z liturgie cirkus Humberto...
Pripájam sa, kolega Vladimír, treba viesť deti ku kráse organovej hudby. Aj na školení v B. Bystrici, ktorého som sa zúčastnil, hovoril prednášateľ p. Adamko, aby sa aj deti učili piesne z JKS a nie také, čo sú úplne nevhodné pri slávení liturgie.
Dúfame, že tak, ako sa teraz v časopise Adoramus Te pohli veci pri uverejňovaní direktória pre organistov na veľkonočné trojdnie, tak sa to pohne a budeuvedené direktórium aj na takú príležitosť ako je prvé sv. prijímanie.
Rozhodne gitary a im podobné ansámble nemajú tam čo hľadať.
Samotný JKS má vhodné piesne k tejto príležitosti. Je na farskej
komunite, aby pripravilo spevmi = spievalo na tejto slávnosti svojich
detských farníkov. Pán Ježiš nezaložil detské sv. omše !!! Deti majú dosť priestoru, aby sa aktívne prejavili počas sv. omše.
Tešíme sa na inštrukciu, ktorú k posvätnej hudbe chystá Benedikt XVI.
A to bude zaiste pre mnohých . . .
Ak by sa našiel niekto...idem 1.krát hrať na 1.sv.prijímanie a potrebovala by som noty k piesňam: Prijmi matka, Si môj Pán, Nechajte nás, Ó,Ježiš, drahý. E-mail- fiaso72001@gmail.com Ďakujem
Nemôžete odosielať novú správu do tohto fóra Nemôžete odpovedať na správu v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre