Home
Úvodná stránka
Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Forums
Fórum
Your Account
Váš účet
Navigačné menu



Kto je online
Momentálne je 1013 návštevník(ov) a 0 člen(ov) online.

Ste anonymný užívateľ. Môžete sa zdarma zaregistrovať tu


Dispozícia

Sabinov (Scibinium / Kisszeben), starý organ

Farnosť: Farnosť mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa
Kostol: Kostol mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa
Organár: Gebrüder Rieger (Budapest), op. 1391
Rok postavenia: 1907
Traktúra: pneumatická
Vzdušnice: nezistené
Počet manuálov: 2
Počet registrov: 20/12

Dispozícia:

I. manuál (C-f3):

Bourdon  16'
Principal 8'

Vajtfuvola 8' (Hohlflöte)
Salicionál 8'
Gamba 8'
Födött 8' (Gedeckt)
Octava 4'
Fugara 4'
Mixtura IV 2 2/3'

II. manuál (C-f3):

Lieblingsfödöt  16' (Lieblingsgedackt)
Hegedüprincipal  8' (Geigenprinzipal)
Rohrflöte 8'
Aeolina 8'
Octava 4'
Flûte octaviante 4'
Pikolo 2'

Pedál (C-f1):

Subbass 16´

Violon 16´
Cello
Octavbass 8'

Spojky / Koppeln:

Manuál-kopula II-I

Super-Octavkopula II-I

Sub-Octavkopula II-I

Pedálkopula I-P

Pedálkopula II-P

Pomocné zariadenia / Spielhilfen:

Pleno, Mezzoforte, Forte, Tutti,

Kivaltó (vypínač kombinácií / Auslöser)

Tremolo

Žalúzia / Schwelltritt (II. Manuál)

Crescendový valec / Crescendowalze

Poznámky / Anmerkungen:
V Sabinovskom chráme sa dnes nachádza pravdepodobne v poradí už tretí píšťalový organ. O tom prvom máme len veľmi skromné informácie. Z kanonickej vizitácie farnosti z roku 1775 sa dozvedáme, že kostol má nový organ s 22 registrami. V Historii Domus je o tomto organe ešte jedna zmienka: ,,V roku 1837 sabinovský organista Jakub Galovich prijal 1000 florénov, pričom sa zmluvne zaviazal opraviť organ vo farskom kostole. Smrť ho však zastihla uprostred prác, preto bol celú opravu nútený dokončiť prešovský organista Ján Stroszvály. Podarilo sa mu to 15. augusta 1839, za čo boli majstrovi vďační všetci sabinovskí veriaci, pretože po dlhom odmlčaní opäť počuli hrať na bohoslužbách organ." Mohlo ísť o dvojmanuálový organ, vyrobený niektorým slovenským majstrom. Nevieme to však s istotou potvrdiť, o ďalšom osude tohto nástroja žiaľ nemáme žiadne informácie. Môžeme len polemizovať o tom, či sa tu predtým nachádzal ešte iný nástroj, keďže vieme, že chór kostola bol dokončený v roku 1523.

Druhý organ, ktorého dispozícia tu je uvedená, je z roku 1907. Z jeho dvadsiatich registrov bolo osem riešených ako extenzie. Píšťaly druhého manuála boli v žalúziovej skrini. 70% píšťalového fondu bolo zo zinkového plechu a 30% vyrobili z cínu. V posledných desaťročiach sa začali na organe objavovať viaceré závady. V roku 1993 prišli do farnosti pozrieť tento nástroj majstri z firmy ORGANA z Kutnej Hory. Tí jednoznačne navrhovali postaviť nový organ. Rozsiahlejšia oprava tohto nástroja prebehla ešte v roku 2007. Keďže sa závady stále vracali, hra na nástroji bola veľmi obtiažna, takisto bol napadnutý červotočom a moľami. Vo februári roku 2012 sa organ predal do farnosti Premenenia Pána v Porudomino pri Vilnuse v Litve, kde sa dnes používa. (Foto organu v kostole v Porudomine).

Ešte predtým 25.3.2009 bola odsúhlasená stavba nového dvojmanuálového organa s 31 registrami, ktorý v roku 2012 postavili bratia Biesovci z Hranovnice. Na sviatok Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa, patróna farnosti aj mesta, ho 29.8.2013 požehnal košický arcibiskup Mons. Bernard Bober.

Použitá literatúra: Historia Domus farnosti Sabinov, Kanonická vizitácia z r. 1775

Redakčná poznámka / Redaktionelle Anmerkung:

Organ firmy Rieger, ktorý pôvodne stál v sabinovskom kostole pochádza z najlepšieho obdobia firmy počas vedenia Otta Riegera juniora. Jedná sa o tzv. Zwillingsorgel (organ-dvojička), kde z (takmer) každého radu píšťal bola vytiahnutá extenzia. Firma Rieger v tom období dokázala aj pri takýchto organoch, i s použitím prevažne zinkových píšťal, vďaka zručným intonérom, vytvoriť ušľachtilý a nosný zvuk. Takéto "Zwillingsorgeln" sa však ťažšie opravujú a mnohí organári (aj z Českej republiky) ich ani nevedia zodpovedne opraviť tak, aby držalo ladenie na základnom rade aj v extenzii súčasne. Preto najradšej odporúčajú takýto nástroj vyhodiť a nahradiť novostavbou alebo prípadne prestavať na nástroj bez extenzií. Je veľká škoda, že sabinovská farnosť nemala šťastie na organára, ktorý by im kvalifikovane dokázal tento pamiatkový neskororomantický nástroj komplexne zreštaurovať a tým sa pripravila nielen o krásnu neogotickú skriňu, ale aj o jedinečný romantický nástroj. Našťastie sa pre tento organ našiel druhý domov, hoci na svoje reštaurovanie stále čaká. 

Sabinov_Spieltisch.jpg

Pridané: 24. April 2020
Recenzent:Filip Burgr

Kliknutí: 1610

  

[ Návrat na zoznam organov | Poslať komentár ]

organisti.sk
administrátori: Martin Bako - organy/organológia, Martin Puhovich - Spoločnosť priateľov organov, Rastislav Podpera - teória liturgickej hudby, Marek Klein, Matej Kubeš - technická správa serveru © 2005-2013.

Ad maiorem Dei gloriam!
Odber článkov: rss-091.xml, rss-092.xml, rss-20.xml or atom.xml
Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.17 sekúnd