Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
luki93 zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 30. 07. 2007 Príspevky: 88 Bydlisko: Prešovský kraj
|
Zaslal: 16 07, 2010, 16:59 Predmet: ZALM |
|
|
Chcel by som sa opytat ci niekto nema noty (zalmu), ktory sa speival na omsi ....ked novy KE arcibiskup bol uvedeny do URADU!!!!!!!! |
|
Návrat hore |
|
Rudolf Seman zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 12. 11. 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: Sokoľany
|
Zaslal: 17 07, 2010, 12:11 Predmet: |
|
|
Že je pekný Ja som bol nesmierne šťastný, že odznel. Autorom je J. Veľbacký a bol uverejnený v Adoramus Te 4/2008.
Ináč ak vás už nudí ten nápev z LS II, oživiť sa dá aj responzóriom, ktoré je vzadu v LS I pri tomto žalmovom nápeve, má nádhernú melódiu a atmosféru. Pôvodný sa mi zdá strašne "opotrebovaný". |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 17 07, 2010, 14:17 Predmet: |
|
|
.... bolo by mozne mi ho psolat na e-mail ????
luki93@azet.sk |
|
Návrat hore |
|
ReneHumaj zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 06. 01. 2010 Príspevky: 292 Bydlisko: Nitrica
|
Zaslal: 17 07, 2010, 20:18 Predmet: |
|
|
Rudolf Seman napísal: | Že je pekný Ja som bol nesmierne šťastný, že odznel. Autorom je J. Veľbacký a bol uverejnený v Adoramus Te 4/2008.
Ináč ak vás už nudí ten nápev z LS II, oživiť sa dá aj responzóriom, ktoré je vzadu v LS I pri tomto žalmovom nápeve, má nádhernú melódiu a atmosféru. Pôvodný sa mi zdá strašne "opotrebovaný". |
A ktorý ž.n. to je? |
|
Návrat hore |
|
racional16 zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 28. 05. 2010 Príspevky: 13
|
Zaslal: 21 07, 2010, 7:59 Predmet: A inaugurácii arcibiskupa v KE |
|
|
Určite je to zaujímavý nápev na Žalm 23.
Zaujímavým bolo spracovanie tohto nápevu p. prof. Jozefom Šátkom. No Jurajovi Lexmanovi nevyhovoval a namiesto neho (a nie v jednom prípade) nasadil svoje nápevy, kde často ide text jedným smerom a melódia opačným. V poslednom čísle Adoramus Te je príspevok o spracovaní misálových výziev kňaza a odpovedí ľudu. Paradox!!!! My nemáme spracovaný slávnostný nápev prefácie (tie tri vzadu nepočítam).
V príprave pontifikálnej sv. omše mi chýbal práve slávnostný nápev prefácie a Eucharistická modlitba I. Ešte vždy také uhýbanie požiadavkám misála a
povahe liturgie, pretože šlo o udalosť, ktorá mala byť dotiahnutá viacej.
Žiaľ, ako mi v Košiciach v ten deň povedali priatelia, v Katedrále sv. Alžbety nie je profesionálne kvalifikovaný regenschori!!! Nechcem stále tomu veriť,
ale pridávali aj ďalšie informácie a tie moje pochybnosti vyvrátili. |
|
Návrat hore |
|
andrej zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 15. 08. 2007 Príspevky: 675 Bydlisko: Vrable
|
Zaslal: 21 07, 2010, 9:02 Predmet: Re: A inaugurácii arcibiskupa v KE |
|
|
racional16 napísal: | Určite je to zaujímavý nápev na Žalm 23.
Zaujímavým bolo spracovanie tohto nápevu p. prof. Jozefom Šátkom. No Jurajovi Lexmanovi nevyhovoval a namiesto neho (a nie v jednom prípade) nasadil svoje nápevy, kde často ide text jedným smerom a melódia opačným. V poslednom čísle Adoramus Te je príspevok o spracovaní misálových výziev kňaza a odpovedí ľudu. Paradox!!!! My nemáme spracovaný slávnostný nápev prefácie (tie tri vzadu nepočítam).
V príprave pontifikálnej sv. omše mi chýbal práve slávnostný nápev prefácie a Eucharistická modlitba I. Ešte vždy také uhýbanie požiadavkám misála a
povahe liturgie, pretože šlo o udalosť, ktorá mala byť dotiahnutá viacej.
Žiaľ, ako mi v Košiciach v ten deň povedali priatelia, v Katedrále sv. Alžbety nie je profesionálne kvalifikovaný regenschori!!! Nechcem stále tomu veriť,
ale pridávali aj ďalšie informácie a tie moje pochybnosti vyvrátili. |
no ešte mne chýba aj tretí nápev na prefáciu (viď tento - http://www.youtube.com/watch?v=_JlPxtvxpiE&feature=related ) |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 21 07, 2010, 9:30 Predmet: |
|
|
nechajme polske napevy v POSLKU.....spievajme radsej slovenske....
A pocuvajte nemate ADOREMUS TE v ktorom je ten zalm??hm? |
|
Návrat hore |
|
Fero zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 19. 10. 2006 Príspevky: 1110 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: 21 07, 2010, 10:09 Predmet: |
|
|
nie je to žiadny POĽSKÝ nápev... je to nápev SOLEMNIORI, teda najslávnostnejší nápev. Niektorí starší kňazi ho vedia, žiaľ, v misáli ho asi nenájdeme. Kto chce tieto nápevy mať, nech si stiahne vydanie Rímskeho misálu z pred roku 1965. _________________ František Marcin |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 21 07, 2010, 10:11 Predmet: |
|
|
Mimochodom - Česi majú svoj nápev na prefáciu, ale na Slovensku nemáme žiadne slovenské nápevy, spievame obyčajný gregorián, na ktorý sme násilne adaptovali naše texty. _________________ František Marcin |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 21 07, 2010, 10:26 Predmet: |
|
|
Fero napísal: | Mimochodom - Česi majú svoj nápev na prefáciu, ale na Slovensku nemáme žiadne slovenské nápevy, spievame obyčajný gregorián, na ktorý sme násilne adaptovali naše texty. |
no môj osobný názor: neviem že či by to bolo najsprávnejšie mať také nápevy všelijaké veď gregorián je pekný |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 21 07, 2010, 10:27 Predmet: |
|
|
Fero napísal: | nie je to žiadny POĽSKÝ nápev... je to nápev SOLEMNIORI, teda najslávnostnejší nápev. Niektorí starší kňazi ho vedia, žiaľ, v misáli ho asi nenájdeme. Kto chce tieto nápevy mať, nech si stiahne vydanie Rímskeho misálu z pred roku 1965. |
nie len už starší aj už aj mladší mal som ho možnosť už počuť tri krát |
|
Návrat hore |
|
racional16 zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 28. 05. 2010 Príspevky: 13
|
Zaslal: 21 07, 2010, 23:03 Predmet: Doplnenie myšlienky |
|
|
Ozaj neide o poľský nápev prefácie, pretože v Rímskom misály to je (slovenský preklad ho ale nemá).
Bratia Česi zásluhou úžasného vdp. prof. P. Josefa Olejníka má od roku 1967 kompletne vypracované spevy ordinária sv. omše a to zahŕňa aj
nápevy modlitieb kňaza, slová premenenia vo všetkých Eucharistických modlitbách. Prosím, kde okrem Lendaku sa slová premenenia u nás spievajú??? |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 22 07, 2010, 6:09 Predmet: Re: Doplnenie myšlienky |
|
|
racional16 napísal: | Ozaj neide o poľský nápev prefácie, pretože v Rímskom misály to je (slovenský preklad ho ale nemá).
Bratia Česi zásluhou úžasného vdp. prof. P. Josefa Olejníka má od roku 1967 kompletne vypracované spevy ordinária sv. omše a to zahŕňa aj
nápevy modlitieb kňaza, slová premenenia vo všetkých Eucharistických modlitbách. Prosím, kde okrem Lendaku sa slová premenenia u nás spievajú??? |
ja som ich tiež počul spievať vo vedlajšej dedine kde bol zastupovať cudzí farár celý kostol sa naplašil keď to začal spievať |
|
Návrat hore |
|
|
Zaslal: 22 07, 2010, 9:43 Predmet: |
|
|
Keď som hrával vo veľkom Šariši, tak slová premenenia spievali všetci traja kňazi, z toho jeden bol novokňaz, druhý mal cc 15 rokov služby a tretí toho roku oslavoval 40tku kňazstva. _________________ František Marcin |
|
Návrat hore |
|
gabbyka zaregistrovaný užívateľ
Zaregistrovaný od: 11. 11. 2009 Príspevky: 90
|
Zaslal: 22 07, 2010, 18:21 Predmet: |
|
|
mám Adoramus Te 4/2008, sú tam žalmy, asi 8, neviem, ktorý presne chcete, ale môžem naskenovať, dáte mi vedieť, ktorý presne chcete? Asi zo štyri sú pekné, "spievateľné" ... rada preskenujem |
|
Návrat hore |
|
|